Temps convulsos per a la democràcia europea. El president de França, Emmanuel Macron, s'enfronta dilluns a dues mocions de censura presentades pels dos extrems de l'oposició, la coalició d'esquerres Nupes i els ultradretans de Reagrupació Nacional. Encara que no tinguin gaires possibilitats d'aconseguir els vots per fer cessar la primera ministra, Élisabeth Borne, els partits li volen donar un toc d'atenció per haver aprovat la primera part dels pressupostos de l'any que ve a cop de decret, sense passar-los per una votació parlamentària. Macron, que va perdre la majoria absoluta en els darrers comicis legislatius, busca suports en la dreta tradicional.
Represàlia de l'oposició pels pressupostos
Després que la primera ministra Borne accedís a aprovar la primera part del projecte llei dels comptes per al 2023 sense el vistiplau de l'Assemblea Nacional, on Macron governa en minoria, la coalició de l'esquerra alternativa liderada per Jean-Luc Mélenchon va interposar una moció de censura, seguida d'una per part dels ultres de Marine Le Pen. Com que tots dos grups se situen als antípodes ideològics, no s'espera que votin a favor de les mocions de l'altre. La continuïtat de Borne també està pràcticament assegurada gràcies a l'acostament de Macron a la dreta, que ja ha avançat que no votarà a favor de fer caure el govern. El debat de les propostes tindrà lloc aquest dilluns en un context caldejat. Al carrer, creixen les vagues i manifestacions populars a favor de la pujada salarial i contra la creixent desigualtat i la deterioració del poder adquisitiu.
Macron busca el suport de la dreta
Les mocions de censura al país gal necessiten una majoria absoluta per tal de ser adoptats, el que és el mateix, el vot d'almenys 289 diputats, fet que limita les probabilitats de fer caure el govern aquest dilluns (RN en té 89 i Nupes 150). Però, en cas de prosperar, la moció provocaria directament la dimissió de la primera ministra. Acorralat i sense majoria parlamentària, Macron busca suports per poder acabar la legislatura i sembla que es planteja un gir a la dreta. Aquest diumenge, 53 diputats dels Republicans, el partit de la dreta tradicional, han confirmat en una carta a la premsa que no votaran les mocions de censura contra el Govern, però li demanaran al president que "aprengui a escoltar les propostes de la dreta". "Perquè respectem el vot dels francesos del 19 de juny (data de les eleccions), i perquè la nova Assemblea tan sols ha estat en marxa vuit setmanes, no presentarem ni a votar aquesta censura", subratllen en la missiva 53 dels 62 parlamentaris conservadors. Els conservadors consideren que afegir una crisi política i institucional a la crisi econòmica i energètica dels últims mesos, "amb una inflació que reactiva la crisi social", seria irresponsable.