Des d'un primer moment, la propaganda russa ha estat clau per justificar la guerra a Ucraïna. O l'"operació militar especial", com és coneguda la invasió a Rússia. I és que els tentacles del Kremlin fa anys que duren. De fet, quan feia poc més d'un mes que havia començat la invasió a gran escala a Ucraïna, Miguel Vázquez Liñan, expert en propaganda russa i Coordinador al Grup d'investigació en Memòria Històrica i Comunicació i professor de la Universitat de Sevilla, explicava en conversa amb ElNacional.cat que "al principi es parlava de desarmar i desnazificar". En aquest sentit, constatava que eren "objectius ambigus" perquè "qualsevol petit assoliment pot ser interpretat com que s'ha complert un objectiu". És a dir, per paradoxal que sembli, "la propaganda era no aclarir els objectius, per això estem a l'expectativa perquè no sabem què volia exactament".

❌ Ucraïna, guerra de trinxeres i foscor: on som un any després?
 

❌ Por i ansietat per viure la guerra a Ucraïna: "No oblidaré mai el so d'un míssil passant-me per sobre"
 

❌ Els trens d'Ucraïna: com s'organitzen les visites de presidents i diplomàtics en un país en guerra?

 

En aquest sentit, un any després de l'inici de la guerra, els objectius encara no són clars. Si bé és cert que semblava en un principi que les tropes russes volien arribar fins a Kíiv, la guerra s'ha traslladat al Donbass, amb l'objectiu d'assolir Bakhmut. Una victòria que seria la primera des de l'estiu, quan les tropes russes van començar a perdre territori, malgrat les annexions il·legals de les regions de Kherson, Zaporíjia, Lugansk i Donetsk. Unes regions que, per altra banda, el Kremlin no controla completament. L'investigador exposava que "la propaganda de guerra té com a finalitat principal justificar la guerra. Fer veure que una guerra és justa des del punt de vista ètic i jurídic. Tots dos bàndols, en una guerra, s'acusen d'estar incomplint el dret internacional". Per tant, aleshores (i ara també) "Putin justifica la guerra amb una exageració d'una cosa que té de fons quelcom comprensible: una potència assetjada en les seves fronteres perquè l'OTAN està cada vegada més a prop. Arriba un moment, que diu, donarem un cop de puny sobre la taula". Però, per què es parla de nazis? En aquest sentit, juga amb la memòria històrica perquè la Segona Guerra Mundial sempre ha tingut un paper molt important a Rússia. 

Les paraules de Vladímir Putin

Un fet que s'ha anat repetint en els discursos del president rus, Vladímir Putin, des de fa anys. "No en teníem cap dubte", expressava el passat 21 de febrer, en un discurs davant de parlamentaris, que "tot estava preparat" per a una acció punitiva de Kíiv al Donbass. "Tot això estava completament en contra dels documents acceptats pel consell de seguretat de l'ONU". "M'agradaria repetir, ells van començar la guerra i nosaltres fem servir la força per aturar-la". Putin també va aprofitar per exposar que el poble ucraïnès s'havia convertit en "ostatge dels seus amos occidentals" que han ocupat el país en termes polítics, econòmics i militars. Així, constata que "el règim no està servint al seu interès nacional, sinó que estan al servei de potències estrangeres".

El president rus ha afirmat que Occident intenta convertir un conflicte local en un conflicte global i "reaccionarem de manera apropiada. Estem parlant de l'existència del nostre país". D'aquesta manera, Putin destaca l'amenaça que suposa Occident pels interessos de Rússia i el poble rus. 

L'homofòbia dels discursos

En un petit parèntesi del discurs, centrat majoritàriament en l'"operació militar especial" a Ucraïna, també va destacar sense proves que a Occident "fins i tot la pedofília s'anuncia com a una cosa normal" i contra el matrimoni entre persones del mateix sexe. "Està bé, són adults, tenen dret a viure les seves vides. Sempre som molt tolerants amb això a Rússia". Malgrat tot, destaca que les escriptures constaten que el matrimoni és entre un home i una dona. I ha destacat que mitjans de comunicació afirmen que l'Església anglicana estava considerant termes neutres pel que fa a gènere. Unes paraules que no són causals ni espontànies. No era la primera vegada que Putin insistia en un discurs o aparició pública que Occident intenta desestabilitzar la vida familiar a Rússia. 

Els europeus que fugen cap a Rússia

En aquesta mateixa línia discursiva de Putin i de tots els canals amb afinitats al Kremlin, els europeus fugen ara cap a Rússia "esquivant la hiperinflació, vagues, impostos, propaganda LGTBI i la russofòbia desenfrenada". Això és el que exposa el tabloide rus Komsomolskaya Pravda. Suposadament, un article d'aquest diari es fa ressò de la gran quantitat de nord-americans que voldrien anar-se'n a viure a Rússia, però, que no poden per les lleis migratòries russes, força estrictes. L'autora constata que va quedar sorpresa de fer la mateixa cerca per Europa. Insisteix que hauria trobat dos canals de Telegram, enfocats als alemanys russos que una vegada se'n van anar a Alemanya i que ara "somien a tornar".

Captura de l'article del diari rus 'Komsomlskaya Pravda' 

La publicació recull diversos testimonis que diuen que voldrien tornar a Rússia perquè o bé s'han casat o han tingut una criatura. Fins i tot, unes declaracions d'una persona que hauria viatjat d'Espanya a Krasnodar. "Quina tranquil·litat. Els desitjo a tots paciència". Molts, segons el diari, van fins a Kaliningrad, que s'hi pot arribar en cotxe des d'Europa i s'hi instal·len. En diverses captures de xats, es pot veure que la majoria de persones destaquen casos de russofòbia o crítiques contra les pujades de preus que hi està havent arreu del territori i estils de vida. Un reforç més per a la campanya de Putin a Ucraïna. 

 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una conferència al Kremlin / Efe