El Partit Conservador encara unes eleccions difícils el pròxim 4 de juliol. Totes les enquestes mostren que els conservadors patiran una patacada en els nous comicis, després d'anys de lideratges fallits i escàndols. En aquest escenari desfavorable, Rishi Sunak ha tret a la palestra una proposta controvertida que no ha despertat les passions que es podien esperar. El primer ministre conservador s'ha comprès a restablir un any de servei nacional militar o civil obligatori si guanya les eleccions.
Després de 60 anys sense cap mena de servei nacional obligatori, Sunak ha tornat a posar-lo sobre la taula tractant de dinamitzar la seva campanya electoral, després d'un començament vacil·lant. Segons el pla, una petita minoria de joves de 18 anys, 30.000 d'un total estimat de 700.000, passaria 12 mesos a l'exèrcit, treballant en àrees com la logística o la ciberdefensa. La resta passaria un cap de setmana al mes treballant per a organitzacions benèfiques, grups comunitaris o organitzacions com hospitals, policia i bombers.
"Aquest és un gran país, però generacions de joves no han tingut les oportunitats ni l'experiència que es mereixen i hi ha forces que intenten dividir la nostra societat en aquest món cada cop més incert. Aportaré un nou model de servei nacional per crear un sentit de propòsit compartit entre els nostres joves i un sentiment renovat d'orgull pel nostre país", ha afirmat Sunak.
Una proposta mal rebuda
La proposta efectista no ha tingut precisament una resposta positiva. Sunak ha anunciat la seva intenció de reinstaurar aquest servei obligatori a través d'un vídeo a les xarxes socials que ha estat àmpliament criticat. També a través de les xarxes, centenars de joves han mostrat el seu rebuig a la proposta electoral.
Fins i tot, experts relacionats amb les forces armades del Regne Unit veuen inviable la proposta. És el cas de l'almirall Alan West, un antic cap de l'estat major naval, que ha declarat a The Guardian que el pla de Sunak és només de "boca". "Estic encantat que més gent jove prengui consciència de la defensa i s'hi impliqui... però aquesta idea és bàsicament una bogeria", ha afirmat. Richard Dannatt, un antic cap de l'estat major, ha assegurat al mateix diari que tot plegat és "oportunisme electoral". "Els costos d'això serien considerables en termes de formadors i infraestructures. Aquesta tasca no es pot imposar només a les forces armades com una cosa extra", ha advertit.