El Brasil pren el carrer. Milers de dones han sortit a protestar els darrers dies a les principals ciutats del país. El motiu: un polèmic projecte de llei que pretén endurir l'avortament a partir de les 22 setmanes d'embaràs. De fet, la proposta és tan esbojarrada que equipararia la interrupció voluntària de l'embaràs amb un homicidi. Al Brasil, segons les normes actuals, l'avortament és legal només en casos de violació, risc de mort per a la mare o anencefàlia del fetus, encara que la ultradreta i les influents esglésies evangelistes pressionen el Parlament per a endurir aquestes condicions.

Les marxes, convocades per desenes d'organitzacions feministes, van començar el dijous als carrers de São Paulo, Rio de Janeiro i Brasília, recorrent les principals artèries de les ciutats més grans del país, i aquest dissabte s'han repetit noves manifestacions a São Paulo. Durant les protestes, s'han sentit crits contra el president de la Cambra de Diputats, Arthur Lira, així com pancartes demanant 'Avortament legal ja', taüts i dones portant mocadors verds, un símbol de la lluita per aquest dret a tot Llatinoamèrica. Un dels lemes més repetits és "Criança não é mãe" (Una nena no és una mare), que pretén assenyalar l'alt índex d'embarassos entre adolescents que hi ha al país, i els efectes que tindria l'enduriment de la interrupció voluntària. Segons dades del sistema de salut nacional, 44 bebès neixen cada hora de mares adolescents al Brasil, dels quals 2 són de gestants d'entre 10 i 14 anys.

Milers de dones van sortir als carrers aquest dijous per l'avortament / Foto: EFE
Protestes aquest dissabte a São Paulo per l'avortament / Foto: EFE

Què diu la proposta de llei?

La proposta ha agafat embranzida en els últims dies. Dimecres, la Cambra de Diputats del Brasil va acordar aquest dimecres debatre amb caràcter d'urgència el projecte de llei per endurir l'avortament. La proposta va ser presentada pel diputat Sóstenes Cavalcante, del Partit Liberal —que lidera l'expresident ultradretà Jair Bolsonaro—, i planteja una modificació del Codi Civil per tal d'establir penes similars a les d'un homicidi per a aquelles dones que interrompin un embaràs després de les 22 setmanes. Segons el text actual, l'avortament seria considerat com un "homicidi simple" i es castigaria amb entre 6 i 20 anys de presó, fins i tot en casos de violació —mentre que la pena aplicada als violadors oscil·la entre els 6 i 12 anys de presó—. El caràcter d'urgència per al debat, aprovat per la majoria conservadora de la cambra baixa, permetrà que el projecte es tramiti amb més celeritat i arribi directament al ple dels diputats.

Més enllà de les protestes feministes als carrers, també des de la primera plana política hi ha hagut una reacció contra la proposta. El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, ha titllat el projecte de llei de "bogeria", convençut que l'estatus actual "garanteix una actuació civilitzada" al país sobre aquesta qüestió, ja que "tracta el violador amb rigor i amb respecte les víctimes". El mandatari s'ha posicionat personalment en contra de l'avortament, però ha condemnat el fet de "voler castigar una dona víctima de violació amb una pena major que el criminal que comet la violació", com proposa el projecte. "Com l'avortament és una realitat, hem de tractar-lo com una qüestió de salut pública", va afirmar el cap d'estat.