Milers de veneçolans han sortit als carrers del país a protestar per la manca de transparència en el recompte dels comicis del passat diumenge, que han deixat Nicolás Maduro com a guanyador. Tanmateix, l'oposició al chavisme ha comunicat que ha pogut retenir el 73% de les actes oficials i amb aquests vots escrutats el guanyador és Edmundo González Urrutia, principal líder opositor al qual les enquestes d'opinió apuntaven com a preferit durant la campanya. A aquest estira i arrosant entre el govern i l'oposició se li suma la pressió internacional, ja que cada cop més països s'han sumat a la petició d'un recompte transparent, a la qual, per ara, Maduro fa cas omís. 

La tensió nacional i internacional ha esclatat en protestes arreu del país que han acabat amb una violenta repressió. A Caracas, els ciutadans corejaven consignes com "Es veu, se sent, Edmundo president", "Maduro no et volem" i "No vull bons, no vull CLAP (programa de distribució d'aliments subsidiats), el que jo vull és que marxi Nicolás", entre altres. Durant la jornada, a més, almenys quatre estàtues del mort mandatari Hugo Chávez (1999-2013) van ser enderrocades. Les autoritats han respost amb gasos lacrimògens i perdigons als manifestants. 

Mentre l'oposició retreu la mà dura amb els manifestants i exigeixen transparència amb el recompte, Maduro sosté què és ell qui manté la pau al país. El chavisme ha denunciat fets "criminals" i "terroristes" dels quals va responsabilitzar l'oposició majoritària, agrupada a la Plataforma Unitària Democràtica (PUD), i va assegurar que han estat detingudes desenes de persones involucrades en aquestes accions, que van incloure —va assenyalar— agressions a efectius de la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB). Segons el govern veneçolà, hi ha 23 ferits, però una ONG que opera a la zona sosté que hi hauria una persona morta. 

Pressió internacional

Mentre Maduro rebia felicitacions de països com Rússia, Xina, Iran, Sèrbia, Nicaragua i Cuba, els governs de l'Uruguai, Argentina, Costa Rica, Equador, Guatemala, Panamà, Paraguai, Xile, Perú i la República Dominicana van manifestar la seva profunda preocupació pel desenvolupament de les presidencials i van exigir la revisió completa dels resultats.

Com a resposta, des de l'executiu de Maduro va exigir a l'Argentina, Xile, Costa Rica, Perú, Panamà, República Dominicana i Uruguai "la retirada, de manera immediata, dels seus representants en territori veneçolà". Així mateix, va anunciar la suspensió temporal, a partir de dimecres, de vols comercials a Panamà i la República Dominicana.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!