Moscou ha volgut donar un cop d'efecte i ple d'intencionalitat. Així, la plaça que hi ha davant de l'ambaixada dels Estats Units a la capital de Rússia canviarà de nom. I algú podria interpretar-ho com una provocació. Ara s'anomenarà plaça de la República Popular de Donetsk. Aquest canvi de nom s'hauria decidit a través d'una votació que ha dut a terme l'Ajuntament de Moscou, segons informa al seu canal de Telegram el periodista del canal Russia Today Semion Senderov. Segons relata, hi haurien participat unes 280 mil persones. Entre altres opcions hi havia "plaça dels defensors del Donbass", "plaça de l'heroi de Rússia, Vladímir Zhoga". I l'última és que "ho decideixin els especialistes".

Captura de pantalla dels resultats de les votacions / Telegram Semion Senderov

I és que tota provocació és poca en un moment tan crític com l'actual. El Ministeri d'Afers Estrangers de Rússia ha denunciat aquest dimecres que els EUA han declarat la "guerra" als mitjans russos en aquest país i no renova els visats de corresponsals russos, a més de posar més traves a la feina. "Ens agradaria cridar l'atenció dels organismes estatals nord-americans i de la seva societat sobre el que passa amb els mitjans russos al territori dels EUA. I la cosa és que els han declarat la guerra, una autèntica guerra", ha dit la portaveu de la cancelleria russa, Maria Zakhàrova i ha recollit Efe. Ha afegit que els EUA estan fent "insuportable" l'estada dels periodistes russos en aquest país, des del punt de vista "laboral" i "administratiu".

Precisament per això, ha assenyalat que "no s'emeten visats de la categoria corresponent i sense això no poden rebre acreditació o perllongar-la". Alguns reporters, ha afegit, "als quals se'ls considera correctes i útils pot ser que rebin" visats, però la majoria topa amb "dificultats colossals". En aquest sentit, ha afegit que en cas que Washington no cessi "aquestes persecucions", Rússia es veurà obligada a respondre de manera similar. Zakhàrova ha fet aquestes declaracions en comentar una reunió amb caps de corresponsalies nord-americans a Moscou dilluns passat.

Atac a la premsa?

El Ministeri d'Exteriors rus va convocar el 6 de juny diversos periodistes nord-americans acreditats a Moscou per advertir-los de les conseqüències de les mesures restrictives contra la premsa russa als EUA. Els diputats russos van aprovar el mes passat a primera lectura un projecte de llei que atorga als fiscals poders per tancar corresponsalies estrangeres a Moscou si el país d'origen de l'empresa periodística ha discriminat mitjans russos.

La norma, que encara penja de dues lectures més, el vistiplau del Senat i la firma del president rus, busca "respondre de manera simètrica a accions hostils en relació amb els mitjans de comunicació russos”. En cas d'aprovació de la llei, la Fiscalia pot bloquejar el medi estranger i fins i tot revocar la llicència sense decisió judicial. Una de les primeres mesures preses després de l'inici de la intervenció militar russa a Ucraïna per diversos països occidentals va ser la prohibició de mitjans russos com RT i Sputnik als seus territoris, que Moscou va denunciar com una grollera violació de la llibertat d'expressió.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, durant la desfilada militar que va tenir lloc el passat 9 de maig / Efe