Les publicacions que plantegen dubtes sobre l'evidència de presumptes crims de guerra a Butxa s'han compartit centenars de milers de vegades a Facebook, segons ha descobert una anàlisi de l'Institut per al Diàleg Estratègic. Els investigadors han analitzat 10 publicacions compartides a Facebook que mencionen Butxa, prop de Kíiv, ocupat per les forces russes, en 20 països i van trobar 55 publicacions que qüestionen l'evidència de violència contra civils. Aquestes publicacions es van compartir 208.000 vegades a la setmana fins al 6 d'abril, en comparació amb les 172.000 vegades que no es va qüestionar la veracitat de les imatges que van sorgir de la ciutat. 

ÚLTIMA HORA | Segueix el directe de la guerra Rússia - Ucraïna

Entre les publicacions més populars que mencionen Butxa, la mitjana d'accions va ser tres vegades més gran per a les publicacions que plantejaven dubtes que sobre els presumptes crims de guerra en comparació amb les que no ho feien. L'alcalde de Butxa ha dit a Reuters que s'han descobert 400 cadàvers des que els russos es van retirar de la ciutat, tot i que aquesta xifra encara no s'ha verificat de forma independent. Rússia ha negat repetidament haver atacat civils i ha afirmat que s'han escenificat fotografies de cadàvers. 

El diari nord-americà New York Times contradiu Moscou amb unes imatges publicades. Rússia ha dit que l'exèrcit ucraïnès va col·locar cadàvers al carrer com "una provocació escenificada" després que els soldats russos que ja s'havien retirat. Les imatges, fetes al març, mostren cadàvers als carrers els dies previs de la retirada russa i de les seves posicions, que coincideixen amb les que es veuen en altres telèfons intel·ligents. 

Un informe de Human Rights Watch ha documentat casos de suposades execucions civils a Butxa, mentre que el mateix diari britànic The Guardian també ha informat sobre diversos testimonis de violència generalitzada al país. ElNacional.cat també ha parlat amb diverses organitzacions que es dediquen a recollir testimonis de crims de guerra

Segons l'informe, del que també es fa ressò el The Guardian, Itàlia, Àustria i la República Txeca, entre altres països de la Unió Europa, hi ha hagut publicacions que qüestionaven l'evidència de violència russa contra civils. La publicació més compartida sobre Butxa a Àustria, també tercera publicació més compartida a Alemanya, contenia text copiat d'un mitjà de comunicació alemany anomenat Anti-Spiegel. 

Més de 420 cossos a Butxa

Les autoritats ucraïneses han informat aquest dimarts que ja han localitzat un total de 420 cossos de ciutadans de Butxa, localitat a la regió de Kíiv on les tropes russes van perpetrar una massacre de civils abans de retirar-se, segons el govern d'Ucraïna.

"La policia de la regió de Kíev continua treballant. Fins dissabte a la nit es van trobar més de 420 cossos, només a Butxa", va assenyalar el cap de la policia regional, Andriy Nebytov, segons informa el seu servei de premsa a la seva pàgina de Facebook.

El procés de localització de cadàvers “continua, la gent torna i troba tombes temporals a casa i cadàvers emmagatzemats en soterranis, en pous, etc.”, ha denunciat el cap policial.

 

Imatge principal: mare de la víctima, que va ser assassinada per soldats russos a Butxa el 17 de març, plora prop de la seva tomba al cementiri municipal de la ciutat reconquistada de Butxa de Kíiv / Efe