El preacord sobre el Brexit que aquest dimecres ha rebut el vistiplau del govern britànic de Theresa May comença a posar llum sobre les principals incerteses dels britànics. L'acord preveu una sortida gradual que acabarà a finals de 2020, durant la qual el Regne Unit seguirà dins la unió fronterera i comercial de la UE. El document publicat aquest vespre, i que consta de gairebé 600 pàgines, però, encara deixa moltes incògnites sobre què passarà un cop acabi el període de transició i el Regne Unit surti totalment de la UE.
L'acord, a més, encara es trobarà amb altres entrebancs. Ara ha de ser ratificat tant pels socis comunitaris restants com pel Parlament britànic, on la primera ministra no té assegurada una majoria que li doni suport. De fet, diverses veus del partit conservador ja han criticat l'acord perquè ho veuen una claudicació, fins i tot un terç del seu govern ho veu així, i tampoc satisfà els nacionalistes escocesos, que volen un tracte semblant al d'Irlanda del Nord.
Quins són els principals punt de l'acord?
- Protecció dels ciutadans. L'acord garanteix els drets dels més de tres milions de ciutadans de la UE que viuen al Regne Unit i del voltant d'un milió de nacionals del Regne Unit residents a la UE durant el període de transició, que acabarà a finals del 2020.
- Fi de la lliure circulació. S'acaba la lliure circulació de persones i s'introdueix un nou sistema d'immigració. El nou sistema estarà basat en les competències, pel que les empreses podran seguir prestant serveis i movent els seus treballadors amb talent. Tot i això, no caldrà visats pels turistes ni per les estances curtes de negocis.
- Àrea de lliure comerç. S'estableix una àrea de lliure comerç i de cooperació, sense aranzels ni quotes. Això sí, el Regne Unit haurà de seguir la normativa sobre la fabricació i producció de la UE per garantir aquest acord duaner.
- Resolució de conflictes. El text fet públic contempla un mecanisme per resoldre qualsevol disputa entre el Regne Unit i la UE. En primer lloc, les controvèrsies seran consultades en una comissió mixta i, si no es troba una solució mútuament acordada, es resoldrà mitjançant un panell d'arbitratge independent.
- Gibraltar. S'estableix un protocol especial pel penyal en àrees com la fiscalitat, el tabac i la pesca. Segons ha explicat el negociador de la UE, Michel Barnier, l'acord preveu una cooperació administrativa entre Londres i Madrid en aspectes com "els drets dels ciutadans, la fiscalitat, el tabac, el medi ambient, la pesca, però també la cooperació policial i duanera".
- Irlanda del Nord. Aquest era un dels punts més calents de la negociació. Finalment, segons el text, s'evita una frontera dura entre Irlanda i Irlanda del Nord i es mantindrà oberta la frontera en qualsevol circumstància. Londres, però, espera arribar aviat a un nou tractat comercial amb la UE que permeti una duana sense friccions entre els dos territoris. Això sí, mentre es negocia aquest futur pacte, que pot trigar anys a arribar, s'ha establert un mecanisme de seguretat pel qual el Regne Unit al complet es mantindrà alineat amb les normes comunitàries, una solució que preserva la unitat territorial britànica.
- Pesca i Agricultura. El Regne Unit actuarà com un Estat independent, però podrà subscriure's a acords pesquers amb la UE. Pel que fa a l'agricultura, sí que queda fora de la Política Agrícola Comuna. Finalment, a nivell energètic, s'estableixen mecanismes per garantir el comerç eficaç d'electricitat i gas entre la Unió Europea i el Regne Unit.