El president rus, Vladímir Putin, ha fet servir en nombroses ocasions el concepte d'armes nuclears. Sigui per fer agafar por o per encendre totes les alarmes, el líder rus no ha escatimat amenaces en aquest sentit. Ara, semblaria que ha intensificat la seva retòrica nuclear dient a un grup d'alts funcionaris que Rússia consideraria fer servir armes nuclears, si és atacada per qualsevol estat amb armes convencionals.
Els seus comentaris, aquest dimecres, s'han produït durant una reunió amb el poderós consell de seguretat de Rússia, on també ha anunciat canvis en la doctrina nuclear del país. Les paraules del líder rus han suposat l'advertència més clara i contundent fins ara cap a Occident sobre aquest aspecte. Unes amenaces que clarament anaven dirigides als atacs que Ucraïna està perpetrant en territori rus amb míssils occidentals de llarg abast.
Ucraïna fa temps que busca un permís oficial
En aquest sentit, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, fa temps que demana permís per fer servir els anomenats míssils Storm Shadow britànics i els Atacms de fabricació nord-americana, amb l'objectiu d'arribar a l'interior de Rússia. Un fet que, evidentment, no agrada a Moscou. Putin ha insistit que consideraria l'ús d'armes nuclears, si Moscou rebia informació "fiable" sobre l'inici d'un llançament massiu de míssils, avions o drons contra ella.
En aquest sentit, Putin també ha advertit que una potència nuclear que doni suport a l'atac d'un altre país a Rússia seria considerada un participant en l'agressió, emetent una amenaça amb prou feines velada a Occident, mentre els líders estrangers continuen considerant si permetre a Ucraïna fer servir armes de llarg abast.
Putin ha exposat que els aclariments van ser curosament calibrats i proporcionats a les amenaces militars modernes que enfronta Rússia. "Veiem que la situació militar i política moderna està canviant dinàmicament i ho hem de tenir en compte, inclosa l'aparició de noves fonts d'amenaces i riscos militars per a Rússia i els nostres aliats", ha insistit.
Diversos dirigents o experts en política exterior han pressionat anteriorment Putin perquè adopti una postura nuclear més assertiva cap a Occident, reduint el seu llindar per a l'ús d'armes nuclears per tal de dissuadir Occident de proporcionar suport militar més directe a Ucraïna. Però, de moment, res. La doctrina actual va ser establerta el 2020 a través d'un decret.
La dialèctica nuclear de Putin
En els primers dies de la invasió a gran escala d'Ucraïna per part de Rússia, Putin va invocar sovint l'arsenal nuclear de Moscou, el més gran del món, i va prometre reiteradament utilitzar tots els mitjans necessaris per defensar Rússia. Més tard va semblar moderar la seva retòrica, però gent propera al president rus, van advertir recentment els països de l'OTAN que corrien el risc de provocar una guerra nuclear, si donaven llum verda a Ucraïna per utilitzar armes de llarg abast.
A principis d'aquest mes, Putin va dir que Occident lluitaria directament amb Rússia, si donés aquest permís a Ucraïna, i que Rússia es veuria obligada a prendre “decisions apropiades”, sense especificar quines podrien ser aquestes mesures.
Zelenski i el seu 'pla de la victòria'
Paral·lelament, Zelenski ha presentat a l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides, una nova proposta, que ha batejat com a “pla de la victòria”. Amb ella persegueix una contribució més gran d'Occident en armament, especialment de la Casa Blanca, la seva següent parada en el seu viatge als Estats Units per defensar la seva causa.
Després dels paranys que tendeix Putin i els múltiples crims contra les lleis internacionals i la Carta de l'ONU, en què es defensa la sobirania i la invulnerabilitat de les fronteres, el president ucraïnès va insistir en el nou missatge. “Rússia només signarà la pau si és forçada a això, i això és exactament el que necessitem”, va assegurar dimarts al Consell de Seguretat. I aquest és l'esperit que va dominar el discurs d'aquest dimecres a l'Assemblea General.
La seva intervenció s'ha centrat a tornar a col·locar el focus en aquest conflicte, insistint amb l'amenaça que suposa un Putin amb la bomba atòmica, no només per a Ucraïna, sinó per a tots. “Vull pau per al meu poble, pau real i simplement pau. Per això demano el suport a les nacions del món. Nosaltres no dividim el món i per això us prego el mateix, no dividiu el món, set nacions unides i portar-nos pau”, va asseverar.
Aquesta súplica ha estat il·lustrada amb els riscos que comporta la invasió. Zelenski va assegurar que nous informes d'intel·ligència assenyalen que Putin vol “desconnectar” els ucraïnesos, “deixar-los a la foscor” durant aquest hivern amb atacs a les infraestructures energètiques i les plantes nuclears.