El president rus, Vladímir Putin, ha exigit el pagament en rubles pel gas rus venut a països "enemics", fixant com a data límit el 31 de març. Encara hi ha dubtes i incerteses sobre aquesta qüestió, però, Alemanya, que depèn de Rússia per al 40% del subministrament de gas, no s'arronsa i adverteix als grans usuaris industrials d'un possible racionament o talls. Per prendre decisions hi ha pressa, perquè aquesta mateixa setmana es canvia de mes. Precisament per això, aquest dimecres s'haurien accelerat algunes converses. De moment, només es parla de les exportacions de gas pagades en rubles, però què passa amb el petroli, cereals, fertilitzant, carbó o metalls clau? Podrien seguir els mateixos passos?

Qui hauria de pagar en rubles segons Moscou?

La llista de països "enemics" són els que han imposat sancions. Els acords amb empreses. Això inclou els Estats Units, estats membres de la Unió Europea, Regne Unit, Japó, Canadà, Noruega, Singapur, Corea del Sud, Suïssa i Ucraïna.

Malgrat tot, no és tan fàcil com sembla. Si el Kremlin insisteix que els contractes actuals en euros i dòlars es canviïn a rubles, estaran violant els protocols internacionals. Alemanya ha dit que està preparada per racionar el subministrament d'energia en lloc de pagar el gas en rubles, fet que probablement ensorraria l'economia més gran de la UE i la faria entrar en una recessió. 

Picabaralla entre Rússia i Alemanya pels contractes

En aquest panorama incert, s'acceleren les converses. Putin ha explicat aquest dimecres al canceller alemany, Olaf Scholz, i al primer ministre italià, Mario Draghi, els motius pels quals Rússia ha pres la decisió de cobrar el gas en rubles i va assegurar que això no afectarà els contractes amb companyies europees, segons el Kremlin. "El canvi del mecanisme de pagaments s'implementa perquè, en violació de les normes del dret internacional, els països membres de la UE van congelar les reserves en divises del Banc de Rússia", ha explicat la presidència russa en ressenyar la conversa telefònica aquest dimecres entre Putin i Scholz.

El mandatari rus també ha conversat amb el cap del govern italià, a qui també ha exposat els detalls d'aquesta mesura, segons ha dit el mateix Kremlin a través d'un comunicat. Segons la presidència russa, Putin va assegurar al líder alemany que aquesta decisió "no empitjorarà les condicions establertes als contractes per a les companyies europees importadores de gas rus". 

Putin afluixa?

En aquest context, sembla que els països europeus podran continuar pagant el subministrament de gas rus en euros (per ara). El representant del govern alemany, Steffen Hebestreit, també ha informat en un comunicat que Scholz i Putin van parlar per telèfon per iniciativa d'aquest últim per tractar la qüestió dels pagaments a partir de l'1 d'abril. El líder rus havia anunciat fa una setmana que els "països hostils" haurien d'assumir el pagament d'energia procedent de Rússia en rubles, en lloc d'euros o dòlars. Tot i això, Putin hauria subratllat ara que "per als socis de contracte europeus no canviarà res".

Què guanya Putin fent pagar en rubles?

A conseqüència de la invasió russa a Ucraïna, el valor del ruble es va desplomar. El valor de la moneda russa ha anat patint fluctuacions des de fa uns 8 anys, quan Rússia va annexionar-se Crimea, l'any 2014. Amb el ruble cotitzant a valors tan baixos, les exportacions russes generarien menys diners per subvencionar serveis estatals i per finançar la guerra. Un ruble de més valor, no només generaria més efectiu, sinó que també és motiu d'orgull que les nacions comerciants estiguin preparades per pagar les exportacions russes en la moneda russa. Una reserva més gran de rubles, generada per la demanda de productes, permetria al Kremlin desafiar el domini dels EUA. A més, alguns analistes que recull el The Guardian, han especulat que els dòlars i euros són menys útils per a Moscou mentre s'endureixen les sancions.

 

Imatge principal: una dona mira una compareixença del president rus, Vladímir Putin / Efe