Vladímir Putin, president de Rússia, ha anunciat aquest dimecres la "mobilització militar parcial" de la població per respondre a les derrotes consecutives que l'exèrcit rus acumula en el front ucraïnès. En un discurs a la nació russa, Putin ha fet pública la decisió de cridar a files part de la població russa, un moviment desitjat per la vella guàrdia del Kremlin, inquieta per la contraofensiva d'Ucraïna. A més, el líder rus ha assegurat que des d'avui el seu objectiu és "alliberar el Donbass". Les paraules de Putin són una clara escalada del conflicte a Ucraïna, les quals arriben poc després que les autoritats de les autoproclamades repúbliques de Lugansk i Donetsk anunciessin les dates per celebrar els seus referèndums per adherir-se a Rússia. El president rus ha arribat a afirmar que Occident fa xantatge a Rússia amb l'amenaça nuclear i ha afirmat que el seu país pot respodre.
La mobilització de part de la població entra en vigor des d'aquest mateix dimecres i es dirigeix a uns grups de la població russa molt concrets: "Només els ciutadans de la reserva estaran subjectes a la trucada de la mobilització parcial". Des del Kremlin es calcula que aquesta mesura podria afectar a uns 300.000 reservistes. Malgrat que es tracta d'un grup de la població que de base es troba proper a l'exèrcit, es tracta d'un impacte molt més proper sobre la població russa, que fins al moment ha tingut molt lluny l'impacte personal de la invasió russa a Ucraïna, al marge de les sancions.
Només unes hores abans de l'anunci de Putin, la Duma, el parlament rus, va aprovar una sèrie d'esmenes al codi penal que inclouen nous escenaris en què, sense declarar l'estat de guerra, es poden sancionar als reservistes que es neguin a incorporar-se a files. En altres paraules, s'ha aprovat poder sancionar i perseguir actes que fins al moment només es podia fer sota el paraigua d'una declaració de guerra, però aquest segueix una paraula prohibida en el Kremlin. Justament, molts experts apuntaven que en aquest discurs, Putin podria fer el pas de reconèixer la guerra, però finalment no ha estat així.
El Donbass i Occident
En el seu discurs, Putin ha insistit en el seu objectiu: "Alliberar el Donbass". Motiu amb el qual també justifica la mobilització militar parcial. El líder rus ha subratllat que l'alliberament d'aquest territori és un objectiu "inamovible" pel Kremlin. Un objectiu que manté des de fa set mesos, quan va donar el tret de sortida a l'anomenada "operació espacial" amb un missatge televisiu com el d'avui. De fet, des del 24 de febrer, el líder ris no s'havia dirigit així al seu poble. En aquest cas, com ja va fer aleshores, ha insistit a titllar als ucraïnesos de "neonazis".
La seva invectiva no s'ha centrat només en Ucraïna, ja que ha assenyalat Occident com un altre enemic de Rússia. Putin ha assegurat que l'objectiu d'Occident és "debilitar, dividir i destruir finalment el nostre país". "Ells (els occidentals) diuen obertament que el 1991 van poder desmembrar la Unió Soviètica i que ara ha arribat el torn de Rússia", ha sentenciat. A més, el president rus ha assegurat que els atacs a la central nuclear de Zaporijia estan encoratjats per les forces occidentals i ha afirmat que s'amenaça al seu país amb una catàstrofe nuclear. Davant la suposada amenaça occidental, Putin dobla l'aposta: "Als que es permeten fer certes declaracions obre Rússia, m'agradaria recordar-los que el nostre país també té diversos mitjans de destrucció, i per a alguns components més moderns que els dels països de l'OTAN. (...) No és un farol".