El president rus, Vladímir Putin, ha anunciat aquest dimarts la suspensió del compliment per part del seu país de l'START III o Nou START. Es tracta de l'últim tractat de desarmament nuclear encara vigent entre Rússia i els EUA. Malgrat tot, això no impedirà assolir els objectius de Rússia. Segons ha assegurat, el país aconseguirà "pas a pas " els seus objectius a Ucraïna, alhora que qualifica de "difícil" el moment que viu el país.
🗣️ Vladímir Putin: "Ells van començar la guerra i nosaltres fem servir la força per aturar-la"
En aquest sentit, Putin ha matisat que "Rússia no abandona, sinó que només suspèn" el compliment del tractat sobre reducció d'armament estratègic ofensiu que expira el 2026. Així, ha exposat que "si els EUA realitzen assajos nuclears amb nou tipus d'armament estratègic, Rússia també farà proves" d'aquesta classe.
Una amenaça nuclear, però a mitges
"Per descomptat, no serem els primers a fer-ho (...). Ningú no ha d'acollir la perillosa il·lusió que la paritat global estratègica pot ser destruïda", ha comentat. El líder rus ha desvinculat, però, la decisió de l'actual conflicte a Ucraïna i el suport d'Occident a Kíiv.
Per tant, ha titllat de "teatre de l'absurd" la declaració en què l'OTAN va demandar Rússia que compleixi aquest tractat, cosa que inclou les inspeccions de les seves instal·lacions nuclears. Sobre aquest fet, ha dit que l'Aliança Atlàntica es converteixi en part del tractat, ja que, va recordar, països com el Regne Unit i França també tenen arsenals nuclears.
El novembre del 2022 els dos països anaven a reprendre el diàleg estratègic al Caire, però Rússia va decidir a última hora posposar-lo indefinidament per la "manca de disposició" de Washington a tenir en compte les prioritats russes. Els Estats Units van suspendre el diàleg sobre el control d'armes després de la intervenció bèl·lica de Rússia a Ucraïna.
Les sancions, un problema?
Rússia va informar el mes d'agost passat a Washington de la seva decisió de prohibir les inspeccions nord-americanes in situ del seu arsenal d'armes nuclears, en al·legar dificultats per fer el mateix als EUA a causa de les sancions occidentals relatives als permisos i concessió de visats a funcionaris russos.
El febrer del 2021, Putin i el seu homòleg nord-americà, Joe Biden, van prorrogar cinc anys l'últim tractat de desarmament nuclear vigent entre les dues potències, que havia estat signat el 2010.
El Nou START, que inclou específicament un sistema d'inspecció dels arsenals, havia de reduir un 30% el nombre de caps nuclears, fins a 1.550 per país. A més, va limitar a 700 el nombre de míssils balístics intercontinentals, el dels desplegats en submarins i bombarders estratègics equipats per a armament nuclear. També va reduir a 800 el de llançadores per a míssils intercontinentals, llançadores submarines per a míssils balístics i bombarders estratègics equipats per a armament nuclear, estiguin desplegats o no.
Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, durant el seu discurs / Efe