El president rus, Vladímir Putin, ha signat aquest dimarts una nova doctrina nuclear que permetrà a Rússia respondre amb armament nuclear davant atacs convencionals que consideri que amenacen la seva sobirania o la de Bielorússia. El document també considerarà "atac conjunt" l'agressió d'un país que no tingui armament atòmic, però que tingui el suport d'una potència nuclear. Aquesta nova normativa també permet que aquesta resposta nuclear caigui sobre un estat no nuclear que compti amb aliats que sí que ho siguin, com és el cas d'Ucraïna. De fet, aquesta mesura s'ha adoptat en el nou context de la invasió russa d'Ucraïna, després que els Estats Units autoritzin a Kíiv l'ús de míssils de llarg abast

La doctrina, publicada al portal d'informació legal de l'estat rus, amplia la categoria d'aliances militars contra les quals Rússia aplicarà l'estratègia de dissuasió nuclear. "L'agressió de qualsevol estat pertanyent a una coalició militar (bloc, aliança) contra la Federació Russa i (o) sobre aliats és vista com una agressió de la coalició en conjunt", s'apunta en el decret. 

Aquestes dues últimes clàusules són considerades pels analistes com una clara advertència als Estats Units i l'OTAN, en cas que decideixin involucrar-se directament en el conflicte d'Ucraïna, segons recull EFE. Rússia pot recórrer a les armes nuclears també en cas d'atac massiu amb avions de guerra, míssils de creuer, hipersònics, drons i altres aparells no tripulats que violin l'espai aeri del país.

Rússia davant la promesa de Biden

Després que el president dels Estats Units, Joe Biden, anunciés que permetria a Ucraïna fer servir els míssils de llarg abast estatunidencs, el Kremlin va posar el crit al cel. De fet, des del govern rus s'ha titlat de "permís suïcida" l'autorització del demòcrata perquè Kíiv faci servir aquest armament. "És l'agonia militarista d'aquesta administració demòcrata, que ha patit una derrota humiliant a les eleccions presidencials i ha perdut el suport de la majoria de la població", ha lamentat un ambaixador rus, Vassili Nebénzia. 

A més, l'ambaixador ha advertit contra la idea d'una Rússia vençuda al camp de batalla: "Europa ja ho ha intentat unes quantes vegades, i el resultat d'aquests intents és ben conegut", ha conclòs. Per la seva banda, el Kremlin ha acusat els Estats Units d'afegir "llenya al foc" a la guerra d'Ucraïna: "És evident que l'administració sortint als EUA té intenció de continuar tirant llenya al foc i continuar provocant una escalada de la tensió al voltant d'aquest conflicte". 

 

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!