Les aparents bones relacions entre la Rússia de Vladimir Putin i el Brasil de Jair Bolsonaro estan a la corda fluixa. L'Agència Nacional de Vigilància Sanitària brasilera, Anvisa, ha desautoritzat la importació amb caràcter d'emergència de la vacuna russa Sputnik V, ja que considera que la comanda no preveu la documentació exigida per a cinc inmunitzants.
Aquesta notícia es va confirmar dilluns i avui els productors de la Sputnik ja han donat un avís: "Arran de l'admissió del regulador Anvisa que no ha aprovat la nostra vacuna, Sputnik està iniciant una demanda per difamació a Brasil contra Anvisa per difondre intencionadament informació falsa i inexacta". Així ho han confirmat a twitter.
La pressió dels Estats Units
El no de l'agència brasilera va venir després d'una extensa reunió convocada de forma extraordinària per atendre un termini de resposta fixat per la Cort Suprema de Justícia, el Cos Col·legiat de l'òrgan regulador i integrat per cinc directors sanitaris que va determinar després de cinc hores i per unanimitat el no a la vacuna.
Les alarmes, segons el president d'Anvisa, Antonio Barra Torres, venen també motivades per l'absència d'aprovació de la Sputnik al Japó, Europa i els Estats Units. Al darrere dels departaments de salut estan els tentacles de Bolsonaro i l'opinió pública considera que ha dit no, motivat per les pressions del president nord-americà, Joe Biden.
El coronavirus pot derivar, encara més, en una crisi política al Brasil, aquesta vegada motivada des del propi govern per discrepàncies internes. Anvisa considera que l'actitud aïllacionista és una posició incòmoda que els ha comportat demanar informació a través de correus electrònics mentre ja hi ha 60 països que ho han aprovat. Ambdues posicions, a favor i en contra, xoquen entre els seus mateixos membres.
En paral·lel, el Senat del Brasil ha iniciat una investigació sobre la resposta del govern federal de la Covid-19, que podria obstaculitzar la candidatura a la reelecció del president Bolsonaro si desemboca en un procés de judici polític o càrrecs penals.
Tot i que la comissió del Senat no és un òrgan judicial, té el poder de reunir proves per defensar que es faci un judici polític. A més, la comissió també analitzarà les transferències de fons federals als estats i municipis per lluitar contra el covid-19: "No estic preocupat perquè no devem res", afirma Bolsonaro.