El president rus, Vladímir Putin, desatén les amenaçades de sancions més severes de la 'coalició de voluntaris' reunida a Kíev aquest dissabte i rebutja la treva de 30 dies per donar peu a una negociació que demanen Ucraïna, Europa i els Estats Units. Al seu lloc, el mandatari rus ha proposat unes negociacions directes dijous vinent 15 de maig a Istanbul per trobar una solució dialogada a la guerra que dura ja tres anys, "sense cap condició prèvia". Així ho ha anunciat Putin aquest dissabte de matinada en una compareixença des del Kremlin transmesa en directe per la televisió, coincidint a fi de les 72 hores de treva a proposta russa amb motiu del Dia de la Victòria davant dels nazis el 1945.
"Estem decidits a negociacions serioses amb Ucraïna. El seu sentit rau a eliminar les causes originals del conflicte, aconseguir una pau duradora i sòlida a llarg termini", ha asseverat Putin, qui ha avançat que té previst contactar ben aviat amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, perquè faciliti la celebració de les esmentades converses al seu país. "Espero que ell confirmi el seu desig de contribuir a aconseguir la pau a Ucraïna", ha apuntat.
Segons el cap del Kremlin, aquestes negociacions podrien portar a "un acord sobre alguna classe de nova treva o alto el foc", que ha definit de "treva real" respectada "no només per Rússia, sinó també per la part ucraïnesa". "Això seria el primer pas per a una pau duradora i ferma, i no el pròleg per a la continuació del conflicte després del rearmament i una nova mobilització de l'Exèrcit ucraïnès", ha afegit Putin.
"La nostra proposta, com se sol dir, és sobre la taula. La decisió depèn ara de les autoritats ucraïneses i dels seus patrocinadors", ha afirmat el mandatari rus, que ha acusat la coalició de voluntaris de voler "continuar la guerra amb Rússia per mitjà dels nacionalistes ucraïnesos". Putin ha recordat que a la ciutat turca hi va haver negociacions entre representants ucraïnesos i russos fins al març de 2022, poc després del començament de la invasió militar russa al febrer, i ha acusat Occident de convèncer Kíev perquè les suspengués.
Denuncia la "retòrica antirussa" d'Europa i acusa Kíev d'incomplir treves
Putin també s'ha fet eco de manera indirecta de la proposta d'una treva de 30 dies que li van plantejar aquest dissabte a Kíev els líders d'Alemanya, França, el Regne Unit i Polònia, els qui van amenaçar Moscou amb sancions més severes contra Rússia si no accepta. El mandatari rus ha acusat Kíev de no acatar la proposta d'alto el foc russa durant aquests dies per celebrar el Dia de la Victòria davant dels nazis i de trencar la treva energètica de març. Així, els ha retret els intents d'incursió en territori rus a les regions frontereres de Kursk i Bélgorod durant aquests dies o l'atac massiu amb 500 drons cap a Moscou abans de l'alto el foc. Putin també ha acusat alguns països europeus de "retòrica antirussa", "accions agressives" i també de parlar amb Moscou amb "un llenguatge d'ultimàtum".