El president de Rússia, Vladímir Putin, va treure pit aquest dimarts davant l'ONU pel ràpid desenvolupament al seu país d'una presumpta vacuna contra el coronavirus i va oferir-la de forma gratuïta a l'organització perquè protegeixi tots els seus treballadors. En el seu missatge en vídeo a l'Assemblea General, Putin va apuntar que el seu govern està llest per oferir a Nacions Unides tota l'assistència necessària, la qual cosa inclou vacunació gratis per a tot el personal que ho desitgi.
Putin també va afegir que el seu país està obert a subministrar a altres nacions la denominada "Spútnik V", que, segons va destacar, s'ha demostrat "segura" i "efectiva". El president rus va insistir que els ciutadans de tot el món haurien de tenir accés gratuït a una vacuna contra la Covid-19 i va subratllar també la voluntat del Kremlin de treballar amb altres governs per compartir mètodes de diagnòstic i de tractament de la malaltia.
A més, en contrast amb els Estats Units, va defensar que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha de tenir un paper central a l'hora de coordinar la resposta i va dir que Rússia està treballant per reforçar la capacitat de l'entitat amb seu a Ginebra.
Eliminar barreres
D'altra banda, Putin va advertir dels efectes econòmics a llarg termini que tindrà l'actual crisi i va defensar la necessitat que tota la comunitat internacional treballi junta per impulsar el creixement.
En aquest context, va subratllar la importància d'eliminar barreres, restriccions i, sobretot, "sancions il·legítimes" al comerç internacional. En l'àmbit geopolític i militar, el líder rus va assegurar que vol cooperar amb els Estats Units per estendre el tractat de reducció d'armes estratègiques i va confiar que hi hagi "moderació" a l'hora de desplegar nous sistemes de míssils. En el vídeo, Putin va reiterar el seu interès en un tractat vinculant per prohibir les armes en l'espai exterior i va apostar per més cooperació en matèria de ciberseguretat.
"Durant setmanes o fins i tot mesos, els experts encara han d'avaluar completament l'escala de les perspectives socials i econòmiques causades per la pandèmia i totes les seves conseqüències a llarg termini. Tanmateix, ja és evident que portarà molt, molt temps restaurar l'economia mundial. A més, fins i tot les mesures anticrisi provades no sempre funcionaran ", ha explicat.
Coincidint amb el 75 aniversari de Nacions Unides, Putin va defensar la tasca de l'organització i, encara que va reconèixer que és necessari adaptar-la a la realitat del segle XXI, va deixar clar que el seu país s'oposa a grans canvis en el Consell de Seguretat, on és un dels cinc membres permanents i gaudeix de poder de vet. Segons va dir, perquè el Consell continuï sent el "pilar de la governança global" és fonamental que aquests cinc països, potències nuclears i vencedors de la II Guerra Mundial, conservin el privilegi del vet.