El president rus, Vladímir Putin, ha ordenat a l'exèrcit realitzar "aviat" maniobres amb armes nuclears tàctiques a causa de les “amenaces” d'Occident, segons ha informat aquest dilluns el Ministeri de Defensa de Rússia. "Durant els exercicis es duran a terme una sèrie d'activitats (...) per preparar i utilitzar armes nuclears no estratègiques", assenyala el comunicat. Aquests exercicis amb míssils, en què participarà tant l'aviació com l'armada, seran efectuats per les forces del Districte Militar Sud, que limita amb Ucraïna.
Què busquen aquestes maniobres?
A més, afegeix la nota, els exercicis busquen "millorar el nivell de preparació de les forces nuclears no estratègiques a l'hora de fer missions de combat". L'exèrcit rus es proposa "garantir de manera incondicional la integritat territorial i la sobirania de l'Estat rus en resposta a les declaracions provocadores i les amenaces abocades per certs dirigents occidentals contra la Federació Russa".
Sobre això, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha assegurat dilluns a la roda de premsa diària que els exercicis són una resposta a les afirmacions del president francès, Emmanuel Macron, i d'altres alts funcionaris britànics.
"Ells van parlar sobre la disposició i fins i tot intenció d'enviar contingents militars a Ucraïna, és a dir, posar els soldats de l'OTAN davant dels militars russos. Aquesta és una nova espiral d'escalada de la tensió. No té precedents i exigeix una especial atenció i mesures especials", ha constatat.
De quines declaracions controvertides parla Rússia?
En declaracions a The Economist, Macron va tornar a insistir fa uns dies que no descarta l'enviament de tropes de l'OTAN a territori ucraïnès. Diversos alts funcionaris russos han suggerit el possible ús d'armes nuclears tàctiques en territori ucraïnès, alhora que s'han oposat al possible emplaçament d'aquest tipus d'armament per part dels EUA al Regne Unit.
A més, Putin va aprovar al seu moment el desplegament d'armes nuclears tàctiques a Bielorússia, país des del territori del qual les tropes russes van entrar a Ucraïna els primers dies de l'actual guerra.
Un anunci en un moment clau
Aquestes maniobres tenen lloc en vigília de la investidura per a un cinquè mandat al Kremlin de Putin, que ha incrementat en l'última dècada la despesa en la modernització de la triada nuclear russa —míssils intercontinentals, submarins atòmics i aviació estratègica— per mantenir la paritat amb els EUA. El febrer passat, en resposta a suposats plans de l'OTAN de desplegar tropes a Ucraïna, Putin va destacar que les forces estratègiques nuclears russes es troben "en plena disposició de combat".
Rússia va revocar l'any passat la ratificació del Tractat de Prohibició Completa dels Assajos Nuclears (CTBT), encara que manté en vigor la moratòria mentre els EUA no en facin proves.