El president de Rússia, Vladímir Putin, ha promulgat aquest dissabte una llei que prohibeix als ciutadans procedents de països on es permet el canvi de sexe, adoptar a infants russos. Així doncs, s'impedirà adoptar als ciutadans de països que permeten el canvi de sexe a través de tractament mèdic, inclogui o no una operació quirúrgica, o del canvi del gènere en els documents d'identitat, entre els quals es trobaria l'estat espanyol. La mesura s'emmarca dins de les polítiques conservadores i restrictives que el govern rus fa mesos que aplica al col·lectiu LGTBIQ+. El president de la Duma, Viacheslav Volodin, ha assegurat que "hem de protegir els petits que no poden protegir-se a si mateixos". En el moment que els parlamentaris russos van aprovar la norma va assenyalar que "té com a objectiu (...) excloure qualsevol possibilitat d'adopció de nens russos per part de representants de les comunitats LGTBIQ+".
Enduriment dels requisits
Volodomin ha anat encara més enllà i ha apuntat que "un estranger que ha adoptat a un nen rus pot, després de tornar al territori del seu país, canviar el sexe, però el pitjor és que pot canviar-lo també al nen adoptat". El president de la Duma russa ha fet referència a fins a 12 països, entre els quals figuren Itàlia i Espanya, que en el seu moment van liderar el nombre d'adopcions de nens russos, però també Alemanya, Bèlgica o Suïssa, per permetre el canvi de sexe entre els menors d'edat, una política que ha qualificat de "funesta".
El passat mes de setembre, la vicepresidenta de la Duma, Anna Kuznetsova, va revelar que les adopcions per part d'estrangers havien cessat per complet després d'adoptar més de 100.000 menors russos durant els 30 anys anteriors. A partir del 2011, les autoritats russes van començar a endurir els requisits d'adopció per als països que havien legalitzat el matrimoni homosexual i als quals van obligar a signar convenis bilaterals.
Prohibició de propaganda d'una vida sense fills
Vladímir Putin també ha impulsat una llei que prohibeix la difusió d'idees que promoguin una "vida sense fills" per Internet, mitjans de comunicació, el cinema o la publicitat. En virtut d'aquesta llei, qualsevol persona o organisme trobat culpable d'aquest delicte s'enfrontaria a una sanció administrativa d'entre 200.000 i un milió de rubles (1.800 i 9.200 euros). Volodin ha matisat que la llei en cap cas va dirigida contra la decisió d'una dona de no donar a llum sinó que va destinada a "protegir la nova generació de tendències destructives". Segons Volodin, cal fer tot el possible per garantir que les noves generacions de ciutadans "creixin centrades en els valors familiars tradicionals", d'acord amb les seves declaracions, recollides per l'agència de notícies russa TASS.
Segons les dades de l'agència DPA, la taxa de natalitat a Rússia va caure a nivells mínims dels últims 25 anys en el primer semestre de 2024. La crisi demogràfica s'ha vist recentment exacerbada per la guerra a Ucraïna, que aparentment ha portat a moltes persones a Rússia a posposar els seus plans de tenir famílies.