Fa setmanes que el president rus, Vladímir Putin, va donar l'ordre d'atacar a la infraestructura elèctrica d'Ucraïna. En aquest sentit, el líder rus s'ha compromès a continuar-ho fent. L'objectiu de continuar carregant-se la xarxa elèctrica en ple hivern no té aturador. Les mateixes autoritats ucraïneses calculen que aquestes apagades i talls de llum podrien durar fins al març del 2023

 

❌ Ucraïna, nou mesos després: cap a on va la guerra?
 

❌ Més complicacions per a Ucraïna: demanen suspendre temporalment les cirurgies planificades

 

Putin ha rebut ja moltes crítiques globals als atacs que han deixat a milions de persones sense electricitat ni aigua al començament de l'hivern. El líder rus, però, ha presentat aquests atacs com una resposta a l'explosió al pont de Moscou que connectava Rússia amb Crimea. En aquest sentit, ha acusat també Kíiv de fer saltar pels aires línies elèctriques prop de la planta nuclear de Kursk i de no subministrar aigua a Donetsk, a l'est d'Ucraïna. 

Alguna cosa, però, estranya del discurs de Putin. Un home que gairebé no beu mai, sosté una copa i buida un discurs ple d'imperfeccions. "Hi ha molt de soroll sobre els nostres atacs a la infraestructura energètica del país veí. Sí, fem això. Però, qui va començar?". El líder rus hauria pronunciat aquestes paraules en una cerimònia d'entrega de premis al Kremlin, segons exposa l'agència Agence France-Presse. I hauria dit, a més, que les crítiques "no interferirien amb les nostres missions de combat". 

Sobre Donetsk, Putin també n'ha parlat. "No subministrar aigua a una ciutat de més d'un milió d'habitants és un acte de genocidi". Així, ha acusat també Occident de "complet silenci" sobre tot això i parcialitat contra Rússia. "Tan aviat com ens movem i fem alguna cosa en resposta, hi ha un neguit i un clamor que s'estén per l'univers", ha manifestat. Rússia s'ha enfrontat a afirmacions que els seus atacs als sistemes d'energia i elèctrics d'Ucraïna equivalen a crims de guerra. 

Rússia té intenció de recuperar els territoris annexionats

El Kremlin no té intenció d'aturar-se a Ucraïna. A la voluntat de continuar amb els bombardejos se li ha de sumar la intenció d'apoderar-se de parts de l'est i el sud d'Ucraïna, que Putin ha reclamat com a pròpies. Així ho detallava el portaveu del Kremlin, Dmitry Peskov. En aquest sentit, ha afegit que la península de Crimea al sud d'Ucraïna, que Rússia es va annexionar el 2014, era vulnerable als atacs de les forces ucraïneses, després que diversos funcionaris diguessin que havien fet caure un dron d'una base naval clau. 

"Ens volen matar"

"Mai no vam esperar que intentessin destruir la infraestructura civil de les nostres ciutats. És genocida. És terrorisme", ha explicat l'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó. "Volen congelar la població civil. Volen matar-nos. Volen tenir una Ucraïna sense ucraïnesos". En una conversa amb el diari The Guardian, la màxima autoritat de Kíiv destaca que l'exèrcit fa caure míssils que Rússia dispara contra Kíiv. "Fa dues setmanes, vam estar a prop d'una apagada total. Aleshores la temperatura estava per sobre del punt de congelació, però imagina si la mateixa situació es produís ara, quan la temperatura fora està prop dels 10 graus sota zero i sense electricitat, aigua o calefacció. Les conseqüències serien desastroses". "En aquell atac, gairebé tota la ciutat es va quedar sense llum. Durant les següents 12 hores vam estar treballant dia i nit per recuperar l'energia", constata. 


❌ Vitali Klitxkó, alcalde de Kíiv: "Ens volen matar"

 

En aquest sentit, enumera les 45 estacions de metro que continuaran obertes com a refugis i proporcionaran una càrrega per a telèfons, internet i també consells per viure una apagada i talls de llum prolongats. "És per al pitjor dels casos", explica Klitxkó. "Necessitem dir-li a la gent el que han de fer si la situació es torna crítica i no tenen internet ni connexió als mitjans de comunicació".

Els ucraïnesos ja tenen una paraula pel que Rússia els està fent: Kholodomor (mort massiva per congelació). Un joc de paraules que recorda a Holodomor, l'acrònim fet servir per descriure la fam provocada per Joseph Stalin a Ucraïna que va matar milions de persones a principis de la dècada del 1930.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, pronunciant un discurs al Kremlin / Efe