Rússia recuperarà aquest 2025 la celebració del festival de la cançó Intervisió, alternativa al festival d'Eurovisió creada pel bloc de l'Europa de l'Est durant la Guerra Freda. El president rus, Vladímir Putin, ha signat un decret aquest dilluns que estableix la celebració del concurs a Moscou aquest any amb l'objectiu de "seguir desenvolupant la cooperació cultural i humanitària internacional". La ministra de cultura russa, Olga Lyubimova, va proposar la creació del concurs de música Intervisió el novembre de 2023, després que la Unió Europea de Radiofusió (UER) vetés Rússia d'Eurovisió el 2022, arran de la invasió d'Ucraïna. El setembre de 2024, el representant especial del president per a la cooperació cultural internacional, Mikhail Shvydkoi, va assegurar en declaracions recollides per l'agència Interfax que esperaven poder celebrar el certamen la tardor del 2025 amb la participació d'uns 20 països, i que l'objectiu era mantenir una regularitat anual o biennal del concurs. 

En el decret, publicat aquest dilluns al portal d'informació legal de Rússia, Putin ordena al govern formar un comitè organitzatiu, que presidirà el viceprimer ministre rus Dmitri Chernishenko, i al qual ha encarregat desenvolupar les mesures necessàries per a preparar la competició i engegar la campanya publicitària per promoure l'esdeveniment. També estableix que s'haurà de conformar un consell observador, que estarà encarregat d'aprovar tots els detalls vinculats a la celebració del concurs i els resultats, i que estarà encapçalat pel subcap de l'Administració Presidencial, Serguei Kirienko.

Intervisió torna 45 anys després

El festival internacional de la cançó Intervisió va ser creat per l'Organització Internacional de Ràdio i Televisió a Europa de l'Est com a alternativa a Eurovisió. La seva primera edició, celebrada a Praga el 1965, va premiar el cantant txec Karel Gott. Posteriorment, va ser acollit per Bulgària, l'URSS, Polònia i fins i tot Finlàndia, però es va suspendre després de la seva controvertida edició de 1980 a la ciutat polonesa de Sopot, ja que a la veïna Gdansk es van desfermar protestes massives del sindicat opositor Solidaritat que van marcar el començament de l'esfondrament del camp socialista.

A partir de l'any 1996, Rússia va començar a participar a Eurovisió, però el 2008 es va fer un primer intent de reviure el certamen, ampliant un concurs de música rus anomenat Cinc estrelles per tal que hi participessin exrepúbliques soviètiques. El concurs es va celebrar a la ciutat russa de Sochi i hi van participar 11 països, amb Tadjikistan erigint-se en guanyador.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!