El president de Rússia, Vladímir Putin, es va reunir el passat 29 de juny amb el líder del grup de mercenaris Wagner, Yevgueni Prigozhin, després de la seva fallida rebel·lió, ha informat aquest dilluns el Kremlin. La trobada, a la qual van assistir també tots els comandants de la companyia de mercenaris, es va prolongar durant tres hores, ha dit el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa diària. "La trobada va tenir lloc al Kremlin i es va allargar durant gairebé tres hores", ha assenyalat Peskov, que ha agregat que la cita va comptar amb 35 participants.
Durant la cita, Putin "va donar la seva valoració de l'actuació de la companyia (Wagner) al front en el marc de l'operació militar especial i també dels esdeveniments del 24 de juny", en al·lusió al motí liderat per Prigozhin, el qual va avortar quan els seus soldats estaven a uns 200 quilòmetres de Moscou. Putin va escoltar "les explicacions dels comandants" i els va oferir opcions d'ocupació després de la rebel·lió, segons el Kremlin.
"Els mateixos comandants van exposar la seva versió del succeït i van destacar que eren acèrrims partidaris i soldats del cap d'Estat i del comandant en cap", ha agregat Peskov. Els dirigents de Wagner "també van dir que estaven disposats a continuar lluitant per la pàtria". "Això és tot el que podem dir sobre aquesta reunió", ha conclòs.
Putin, debilitat
Els líders i caps d'Estat de la Unió Europea van assenyalar a finals del mes de maig passat que la rebel·lió interna a Rússia encapçalada pel grup Wagner havia "debilitat" la figura del president rus, Vladímir Putin. "Demostra que hi ha greus esquerdes", va assenyalar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, instants abans de l'inici de la reunió del Consell Europeu. Tanmateix, la dirigent alemanya va assegurar que els esdeveniments tindran "conseqüències" i l'alt representant per a la política exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, va avisar que "un Putin debilitat suposa un perill més gran".
Per a Borrell, el conflicte intern a Rússia ha posat de manifest que el màxim dirigent del Kremlin "no és l'única autoritat" al país i que "ha perdut el monopoli de la força". En aquest sentit, ha subratllat que una Moscou inestable suposa "un risc" i que és necessari estar atents als seus pròxims moviments. En la mateixa línia es va expressar el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, que veu "esquerdes" en el sistema rus. Per la seva part, el president del Consell Europeu, Charles Michel, va mostrar la seva preocupació per una possible escalada del conflicte i va reiterar la importància que la UE mantingui la seva unitat.