Després de més de dos anys de la invasió a Ucraïna, la Xina s'ha convertit en un aliat vital. En aquest sentit, el país asiàtic s'ha negat a condemnar la guerra i continua comercialitzant amb una Rússia que ha estat fortament sancionada pels EUA i Europa. Després d'obtenir un mandat per estendre el seu govern a tres dècades. Així, s'espera que aquest dijous el president rus, Vladímir Putin, viatgi a Pequín en una visita d'estat per a reunir-se amb Xi Jinping. L'objectiu és reafirmar aquesta relació i mantenir-la.
Els dos mandataris van forjar aquesta amistat "sense límits" el febrer del 2022 pensada per fer front a la influència global dels Estats Units. Aquesta associació s'ha vist cada vegada més pressionada a mesura que l'administració de Joe Biden buscava aïllar Rússia, després de la invasió d'Ucraïna a gran escala. Però en el pols entre Occident i Rússia i la Xina, el govern de Biden ha posat aranzels sobre les importacions xineses per valor de 18.000 milions de dòlars (17.000 milions d'euros). Un fet que fa més que possible que reforci la relació entre Xi i Putin.
Rússia va guanyant terreny a Ucraïna
La trobada entre tots dos es produeix quan l'exèrcit ucraïnès ha anunciat aquest dimarts a la nit que havia hagut de retirar-se a determinades zones del front nord, a la regió de Khàrkiv, on Rússia va llançar una nova ofensiva el 10 de maig. "En algunes zones, a prop de Lukiantsi i Vovtxansk, en resposta al foc enemic i a un assalt d'infanteria, les nostres unitats van maniobrar cap a posicions més favorables per salvar les vides dels nostres soldats i evitar víctimes", han dit a través de les xarxes socials. Un fet significatiu perquè el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha cancel·lat la visita que havia de fer a Madrid aquest divendres, segons han informat fonts de la Casa del Rei, després que aquest dimarts hagués anunciat la trobada que havia de mantenir amb Felip VI i un posterior dinar al Palau Reial.
Quins vincles es volen reforçar?
Xi i Putin es reuniran amb equips polítics especialitzats en cooperació comercial, energètica i de seguretat, segons destaca la BBC. Les dues parts buscaran maneres d'eludir silenciosament les restriccions nord-americanes que han reduït les exportacions xineses a Rússia després d'un apogeu de postguerra tant en productes de consum com en béns de doble ús que han estat crucials per a la maquinària de guerra russa a Ucraïna.
No sorprèn que el líder rus hagi triat la Xina com el primer viatge a l'estranger des que va jurar el cinquè mandat. Aquesta visita, de dos dies, es produeix tot just ara que ha assolit "el nivell més alt fins ara", segons els mitjans estatals xinesos. "Davant d'una situació internacional difícil, les nostres relacions encara s'estan enfortint", ha afirmat. Putin presumeix de la seva amistat, però XI podria tenir un nou focus de problemes. Els Estats Units acaben d'anunciar una sèrie de noves sancions contra bancs i empreses amb seu a Beijing i Hong Kong que treballen amb Moscou, suposadament ajudant a evadir les restriccions existents. La Xina no ven armes, però tant els EUA com la UE creuen que està exportant tecnologia i components essencials per a la guerra.
Malgrat tot, la Xina insisteix que la seva posició a Ucraïna és neutral, i que les exportacions, que tenen usos comercials fora de la guerra, no trenquen les normes. Segons diu el The Guardian, Rússia ha donat senyals que no està disposada a abandonar la guerra. Es tornarà cada vegada més dependent de la Xina, com a soci comercial i com a aliat diplomàtic en el seu conflicte cada vegada més profund amb Occident.
Xi ha intentat vendre's com un pacificador. En algun moment, fins i tot s'ha postulat com a mediador en unes possibles converses de pau i també un pla de 12 punts. Però per ara, la Xina s'ha reunit amb Putin i no s'esperen canvis significatius després d'aquesta trobada. Caldrà veure si l'amistat en surt reforçada o bé s'obre una escletxa per a unes hipotètiques converses pacificadores.