Qatar, l'Aràbia Saudita i Singapur s'han posicionat com a referents a nivell mundial en el finançament de projectes estratègics, gestionant col·lectivament més de 2,57 bilions de dòlars en actius a través dels seus fons sobirans.
Cadascun d'aquests països ha implementat estratègies específiques per a la diversificació econòmica i la inversió en sectors clau com la tecnologia, les infraestructures o la sostenibilitat.
Qatar
El Qatar Investment Authority (QIA) gestiona aproximadament 510.000 milions de dòlars en actius, consolidant-se com un dels fons sobirans més influents a nivell mundial, segons l'estudi de Global SWF. El 2024, el QIA va llançar el seu primer fons de fons de capital de risc, destinant més de 1.000 milions per impulsar l'ecosistema d'empreses emergents globals i fomentar la innovació tecnològica.
Qatar està despuntant pel seu objectiu de transformar el seu model econòmic, fins ara dependent del gas natural, amb inversions en tecnologia, energies renovables i mercats emergents. Aquestes accions reflecteixen el compromís del país per reforçar el seu paper en l'àmbit de les inversions globals i adaptar-se a les dinàmiques del mercat internacional.
Aràbia Saudi
El Public Investment Fund (PIF) de l'Aràbia Saudita administra aproximadament 925.000 milions de dòlars en actius, d'acord amb les dades de Global SWF. El 2024, el PIF va destinar gran part dels seus recursos a projectes ja icònics com NEOM, una megaciutat dissenyada per ser un hub global de tecnologia, sostenibilitat i turisme.
A més, el fons lidera la inversió en energies renovables, amb plans per convertir l'Aràbia Saudita en un dels productors d'hidrogen verd més importants a nivell mundial. El fons també ha ampliat la seva participació en àrees com l'entreteniment, amb un augment significatiu en les seves participacions en grans grups relacionats amb el cinema i els esports.
Aquestes iniciatives estan alineades amb la Visió 2030, que busca reduir la dependència del petroli i fomentar el creixement econòmic sostenible a través de la diversificació i la participació del sector privat.
En aquesta línia, l'Aràbia Saudita ha implementat l'Estratègia Nacional d'Inversió (NIS), per aconseguir triplicar els nivells d'inversió per a 2030. Centrada en sectors com l'energia verda, la salut, la mobilitat o la logística, entre d'altres, neix amb l'objectiu de ser el catalitzador de noves inversions i crear un entorn competitiu per a inversors estrangers i nacionals.
Singapur
Singapur compta amb dos fons sobirans de pes: GIC Private Limited, amb actius d'aproximadament 847.000 milions de dòlars, i Temasek Holdings, que gestiona uns 288.000 milions de dòlars (Global SWF). Encara que la seva activitat d'inversió en 2024 es va mantenir estable, ambdós fons han reforçat la seva influència en tecnologia, infraestructures i biotecnologia.
GIC i Temasek han prioritzat l'estabilitat financera i la gestió a llarg termini, centrant-se en mercats consolidats i oportunitats en activitats enfocades al desenvolupament econòmic sostenible. Singapur continua sobresortint per la seva capacitat d'atreure talent i capital estranger, consolidant la seva posició com un dels centres financers d'Àsia i hub d'innovació tecnològica.
Mentre Qatar i l'Aràbia Saudita han intensificat la seva activitat en inversions estratègiques, Singapur ha optat per consolidar la seva posició mitjançant una gestió prudent i estable. Els tres països representen models d'èxit en l'expansió de les fonts d'ingressos i la gestió de fons sobirans.
Amb estratègies que miren cap a la sostenibilitat, la tecnologia i la infraestructura, estan contribuint notablement a configurar el futur de la inversió global i marcant tendències que influiran en l'economia global en les pròximes dècades.