Qatar ha pres rellevància com a país clau en la pau entre Orient i Occident des de que el passat 29 de febrer, quan es va firmar a Doha l'històric acord de pau entre els Estats Units i els talibans de l'Afganistan que comporta la retirada de les forces nord-americanes del país i el compromís talibà d'un alto el foc.
Diferents mitjans internacionals han fet notar l'històric acord a Qatar, el Govern del qual va exercir un paper essencial com a mediador. L'emirat hi ha contribuït actuant en diversos àmbits, des de la representació governamental a organitzacions com el centre d'estudis sobre conflictes i qüestions humanitàries de l'Institut de Doha, que ha marcat un full de ruta per a les negociacions.
Qatar ha aconseguit una important influència internacional, impulsant accions destinades a mantenir la pau a la regió i ha assumit el rol de mediador tant regional com entre Orient i Occident, malgrat que la seva situació geopolítica li hagi ocasionat conflictes amb països veïns, principalment per les seves bones relacions amb l'Iran, rival de l'Aràbia Saudita.
Precisament, la seva interlocució amb el règim de Teheran el converteix en el millor mediador entre l'Iran i els Estats Units, país amb el qual també manté bones relacions en tots els àmbits des de l'econòmic fins al militar.
L'article 7 de la Constitució qatariana assenyala que "la política exterior de l'Estat versa sobre el principi de l'enfortiment de la pau i seguretat internacional, mitjançant el foment de la resolució pacífica de controvèrsies internacionals, i el suport del dret a la lliure determinació dels pobles, i abstenir-se de la ingerència en els assumptes interns dels Estats, i la cooperació amb les nacions amants de la pau".
Basant-se en el text constitucional, les autoritats qatarianes subratllen que el compromís del país amb el diàleg entre nacions és ferm. En l'acte de la firma de Doha entre els EUA i els talibans, el ministre de Relacions Exteriors, Sheik Mohamed bin Abdulrahman Al Thani, va expressar que el seu país continuarà exercint un paper en la reducció dels conflictes a l'Orient Mitjà "perquè creiem en el poder del diàleg i el compromís".
De fet, Qatar ja ha participat en negociacions al Iemen, el Sudan, Líbia, Eritrea, Etiòpia, el Líban, Palestina o Darfur. La seva diplomàcia es basa en mantenir bones relacions amb les principals potències internacionals, de forma prioritària amb els Estats Units i alhora posicionar-se com a mediador i actor clau en negociacions regionals. Practicant una política exterior proactiva, a nivell mundial, ha aconseguit que aquesta mediació internacional sigui també una palanca de creixement i internacionalització.
Aquesta política exterior compta amb actius que li atorguen un estatus com les inversions financeres mundials, a través del Fons Sobirà d'Inversió de Qatar; o el patrocini d'esdeveniments esportius, intel·lectuals i culturals. En aquest sentit, el Fòrum de Doha, que se celebra des de l'any 2000 a la capital de Qatar i en què participen més de 100 països, ja és considerat com el 'Davos' de l'Orient Mitjà.
En la seva última edició celebrada el desembre de 2019, l'emir Tamin bin Hamad Al Thani va posar èmfasi en l'increment de problemes a nivell global com la pobresa, les guerres i el canvi climàtic: "No hi ha dubte que la humanitat està travessant molts desafiaments difícils, però també hi ha una abundància de bondat en la qual es pot confiar. Per tant, tots hem de commemorar la bondat i els èxits humans on sigui que es trobin", va afirmar en la seva intervenció.
La diplomàcia de Qatar intentarà ara negociar i aixecar el bloqueig que Bahrain, Egipte, l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units mantenen al país des de juny de 2017. Aquests Estats veïns acusen a Doha de finançar el terrorisme i demanden que Qatar trenqui relacions diplomàtiques amb l'Iran.
Qatar nega aquestes acusacions i ha denunciat que aquests països del Golf intenten violar la seva sobirania. Tanmateix, ara s'han començat a donar els primers passos per a la reconciliació després d'un encontre a Roma amb l'Aràbia Saudita el mes d'octubre passat i la invitació a Qatar a participar en la 40è edició del Consell de Cooperació del Golf celebrada al desembre.