Aquest dimarts farà 11 mesos que Rússia va començar la invasió d'Ucraïna. Va ser el passat 24 de febrer i des d'aleshores s'han dut a terme diversos combats amb intensitat alta. El nombre de baixes, tant d'un costat com de l'altre, sempre ha estat incert, indefinit i una incògnita. El cap de l'exèrcit de Noruega, però, ha posat algunes xifres sobre la taula. En aquest sentit, es calcula que 180.000 soldats russos han mort o resultat ferits durant el transcurs del conflicte, mentre que la xifra per als ucraïnesos és de 100.000 baixes militars i 30.000 civils morts. El cap de defensa noruec, Eirik Kristoffersen, ha donat les dades en una entrevista amb TV2, sense especificar, però, com s'han calculat aquestes xifres. I és clar, tampoc hi ha manera de verificar-les de forma independent. Es calcula, de tota manera, que els civils morts en conflicte podrien ser molts més. Una dada també difícil de verificar, perquè és sabut que molts cossos són enterrats en fosses comunes o fins i tot parterres de cases i ciutats durant els combats.
Rússia continua avançant a Zaporíjia
Les tropes russes no s'arronsen. D'aquí a un mes farà un any que va començar el conflicte i alguns experts ja s'atreveixen a destacar que el president rus, Vladímir Putin, podria buscar una victòria o un cop d'efecte per commemorar els 365 dies de conflicte. Després de mesos d'estancament en aquesta regió, els funcionaris instal·lats a Moscou diuen que ara el front és “mòbil”, mentre que l'exèrcit ucraïnès ha informat que 15 assentaments havien estat atacats amb artilleria. "Durant les operacions ofensives en direcció a Zaporíjia, les unitats del districte militar oriental van ocupar territoris i posicions avantatjoses", segons haurien dit aquest diumenge des del Ministeri de Defensa.
Polònia vol enviar tancs a Ucraïna, després del revers d'Alemanya
Alemanya no enviarà tancs Leopard 2, però Polònia ja ha advertit que està llesta per enviar-ne 14 a Ucraïna. Malgrat tot, està esperant "una declaració clara" de Berlín. El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, ha criticat el fet que Alemanya no subministri tancs a Ucraïna. "L'actitud d'Alemanya és inacceptable. Ha passat gairebé un any des que va començar la guerra. Cada dia moren persones innocents", ha dit.
Alemanya ja ha advertit que "no s'interposarà en el camí" de Polònia a l'hora d'enviar tancs. Així ho hauria especificat la ministra d'Exteriors alemanya, Annalena Baerbock. Per ara, aquest és l'anunci més clar de Berlín. En aquest sentit, sembla que els aliats europeus podrien entregar el hardware fabricat a Alemanya. Quan se li va demanar en una entrevista amb el canal de televisió francès LCI què passaria si Polònia enviés tancs Leoaprd 2 sense l'aprovació d'Alemanya, Baerbock ha contestat, a través d'un traductor, que "de moment no s'ha fet la pregunta, però si ens la fessin, no ens interposaríem en el camí".
Alemanya continuarà donant suport a Ucraïna
Malgrat la situació, el canceller alemany, Olaf Scholz, ha promès que Alemanya "continuarà donant suport a Ucraïna, durant el temps i de la manera més integral que sigui necessària". D'aquesta manera, ha afegit que "junts, com europeus, en defensa del nostre projecte de pau europeu". El ministre de defensa d'Alemanya, Boris Pistorius, podria visitar Ucraïna aviat.