El nom d'Occitània s'ha imposat a la consulta ciutadana per escollir el nom de la macroregió francesa formada per les antigues regions de Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló, de la qual forma part la Catalunya Nord. De les cinc opcions que hi havia damunt la taula, la guanyadora ha rebut el 44,9% dels més de 200.000 vots que es van emetre –sobre una població de 5,6 milions–, mentre que Occitània-País Català, la proposta defensada pels sectors catalanistes, ha quedat en quarta posició amb 24.784 vots, un 12,15% de tots els emesos.
La resta de propostes han obtingut els següents resultats: Llenguadoc-Pirineus ha quedat segon, amb un 17,91%; Pirineus-Mediterrani, tercer amb un 15,31% i Llenguadoc, cinquè, amb un 10,01%.
L’última paraula, a París
Un cop coneguts els resultats de la consulta, correspondrà ara a l'assemblea regional votar el nom definitiu, ja que la consulta no era vinculant, i elevar-lo a l'Elisi, que l’haurà d’aprovar amb l’aval del Consell d’Estat. La reunió dels consellers regionals tindrà lloc el 24 de juny i la seva decisió es prendrà sobre la base dels resultats de la consulta, però la darrera paraula la tindran a París.
La fusió de regions franceses que va impulsar el govern Hollande, i que va entrar en vigor el passat 1 de gener, obligava a escollir nom per als nous territoris. Això afectava de ple la Catalunya del Nord, perquè el Llenguadoc-Rosselló va passar a ser una sola entitat amb el Migdia-Pirineus.
Entre el 9 de maig i el 10 de juny, la macroregió va fer una gran consulta ciutadana. Hi podien prendre part tots els majors de 15 anys que visquessin al territori. Es podia votar a través d'Internet o bé de manera presencial, a través de butlletes que es van inserir en revistes i diaris.
Manifestació a Perpinyà
En paral·lel a l’aparició dels resultats, hi ha convocada per aquest dissabte una manifestació a Perpinyà del col·lectiu Sí al País Català, que defensa la inclusió d’una referència a la catalanitat del territori en el nom definitiu de la regió. Cal tenir en compte que dels tretze departaments que inclouen la nova macroregió, dotze són de cultura occitana i només un, el dels Pirineus Orientals, de cultura catalana, un fet que va portar a la mobilització dels sectors catalanistes a favor del nom Occitània-Catalunya i un cop bandejat aquest pel comitè de preselecció de noms, el d’Occitània-País Català, opció que finalment ha quedat en quarta posició.