La policia alemanya ha detingut aquest dimecres 25 membres d'un grup terrorista d'extrema dreta que planejava donar un cop d'estat al país, segons ha informat la Fiscalia General de l'Estat. Ha estat una macrooperació en la qual han participat 3.000 agents en diversos estats i que també ha inclòs el registre de 130 propietats. Els detinguts —que s'espera que augmentin fins a la cinquantena— són membres d'un grup simpatitzant amb el moviment "Reichsbürger", que en alemany vol dir "Ciutadans del Reich", i que essencialment rebutja la República Federal Alemanya i el seu sistema jurídic i reivindica l'Imperi alemany.
Vincles amb l'extrema dreta
Es tracta d'un moviment heterogeni, conformat tant per individus com per petits grups organitzats, que comparteixen una visió sobre l'Estat alemany i els seus representants, que consideren il·legítims, segons explica en un informe l'Oficina Federal per a la Protecció de la Constitució (BfV), una agència d'intel·ligència depenent del Ministeri d'Interior alemany. Els simpatitzants d'aquest moviment consideren que l'actual Estat no és sobirà, sinó que està ocupat per les forces aliades de la Segona Guerra Mundial, és a dir, Estats Units, el Regne Unit i França.
Malgrat que no tinguin una relació directa amb el partit d'ultradreta Alternativa per Alemanya (AfD), que ha qualificat de desproporcionada la macrooperació policial, els Reichsbürger comparteixen alguns dels postulats de l'extrema dreta. En aquest sentit, defensen el "Reich", tot i que no necessàriament ha de ser el Tercer Reich, associat al nazisme, sinó que pot ser la República de Weimar o l'Imperi alemany. Una de les demandes comunes, però, és recuperar territoris de l'Est o altres països com ara Àustria, Luxemburg o Liechtenstein. També és habitual l'antisemitisme i la difusió de teories de la conspiració com la negació de l'Holocaust o QAnon.
Els Reichsbürger tenen un potencial de violència "molt alt"
Majoritàriament, els Reichsbürger s'enfronten a institucions i agències estatals i a funcionaris públics, als quals s'adrecen per telèfon o envien cartes amb un "llenguatge agressiu". Tanmateix, des del Ministeri d'Interior alemany subratllen que l'amenaça física que representen no s'ha de menysprear, i que la possibilitat que la seva violència escali "és molt alta". En especial, es poden donar situacions de violència quan es fan operacions en contra seva, ja que consideren que actuen "en defensa pròpia". A més, en tant que neguen l'ordenament jurídic alemany, consideren que les lleis no són aplicables a ells. Aquest detall suposa un gran perill quan aquests individus tenen un permís d'armes, perquè hi ha una elevada probabilitat que les facin servir. Entre 2016 i 2021, es van retirar els permisos d'armes a 1.050 Reichsbürger i es calcula que actualment uns 500 tenen armes legalment.
En el rebuig de l'Estat alemany, aquests grups sovint també produeixen "documents fantasiosos", tal com els ha denominat el Ministeri d'Interior. Així, fabriquen certificats de nacionalitat, permisos de conduir, monedes o matrícules.
Radicalització després de la pandèmia
El perfil de persones associat a aquests grups és majoritàriament el d'un home de 40 anys, A finals del 2021, 21.000 persones pertanyien al cercle dels Reichsbürger, davant de 20.000 el 2020, dels quals 2.100 eren considerats potencialment violents, segons la BfV. El 2018 el nombre de membres s'estimava en 19.000 i el 2016, any en què els serveis d'intel·ligència van començar a estudiar-los, es calculava que eren al voltant de 10.000.
El lleuger augment del nombre de persones simpatitzants amb aquest moviment, especialment en els últims dos anys, s'explica amb les mesures contra la pandèmia de la covid, que van despertar el rebuig d'una part de la societat, que va participar en protestes on alguns elements de la ideologia Reichsbürger estava present. A més, aquest va ser un moment en què van créixer les teories de la conspiració a través de les xarxes socials. Des del govern alemany adverteixen que el desencant amb les polítiques i amb l'Estat lligat a visions conspiratives sovint pot generar un "odi genuí" cap a l'Estat.
Dels 25 detinguts aquest dimecres, 22 són sospitosos de pertànyer a un grup organitzat de Reichsbürger, i els altres tres de donar-los suport. Segons ha informat la Fiscalia, haurien fundat una organització a finals de novembre de 2021 que perseguia "acabar amb l'ordre estatal establert a Alemanya i substituir-lo per la seva pròpia forma d'estat, les grans línies del qual ja han estat elaborades". Un objectiu que "només pot aconseguir-se a través de mitjans militars i violents contra representants estatals", incloent-hi homicidis. La Fiscalia ha assegurat que els detinguts eren conscients d'això, però que estaven decidits a participar en "l'eliminació violenta" de funcionaris.