La universitat més antiga dels Estats Units, la Universitat Harvard, ha estat vetada de finançament públic per Trump, que l'ha acusat d'haver perdut el seu prestigi. El New York Times ha publicat la carta que l'Administració va enviar a l'acadèmia de Massachusetts argumentant les raons de la seva decisió. En aquesta missiva oficial, el govern americà recorda que la inversió pública no dona a la institució llicència per a fer el que vulguin, i que "només té sentit (la inversió) si Harvard fomenta el tipus d'ambient que produeix la creativitat intel·lectual i el rigor escolar, fets que són antitètics a la contaminació ideològica". Davant els anys d'acusada decadència de la institució, la carta anima a la direcció de la universitat a "reparar els seus errors" i exposa els perquès del seu dictamen i les condicions per tornar a accedir a les subvencions federals. Aquests són els punts clau:

  • Reformes de governança i lideratge: Harvard ha de reestructurar la governança per empoderar als professors titulars i a l'estructura de lideratge superior, reduint així el poder dels estudiants, el professorat no titular i aquells més compromesos amb l'activisme que amb la missió acadèmica. Aquesta mesura té l'objectiu d'establir unes línies d'autoritat clares i de reduir les formes "d'inflació de governança".

  • Reformes de contractació basades en el mèrit: Harvard ha d'adoptar polítiques de contractació i admissions basades en el mèrit, acabant amb les preferències basades en raça, color, religió, sexe o origen nacional. Aquesta adopció i implementació ha de ser duradora i demostrada mitjançant canvis estructurals i de personal, i totes les dades s'han de compartir amb el govern federal per a una auditoria que durarà almenys fins a 2028.

  • Reforma de les admissions internacionals: Harvard ha de reformar la contractació d'estudiants internacionals per evitar admetre estudiants hostils als valors americans, inclosos aquells que donen suport al terrorisme o a l'antisemitisme. També s'insta a la universitat d'informar immediatament a les autoritats federals de qualsevol estudiant estranger (inclosos els que tenen visats i targetes verdes) que cometi una infracció de conducta. Totes aquestes mesures també seran auditades periòdicament.

  • Diversitat de punts de vista en admissions i contractació: Harvard ha d'encarregar una auditoria externa al cos estudiantil, professorat i personal per assegurar la diversitat de punts de vista. La universitat ha d'abolir tots els criteris, preferències i pràctiques que funcionin com a "proves de foc ideològiques", esmenta la carta. Amb això, es vol evitar que hi hagi admissions i contractacions que tinguin en compte factors externs a la productivitat acadèmica. De nou, aquestes mesures seran sotmeses a l'auditoria fins al 2028.

  • Reforma de programes amb antecedents d'antisemitisme i d'altres biaixos: Harvard ha d'auditar els programes i departaments que alimenten "l'assetjament antisemita" o reflecteixen qualsevol instrumentalització ideològica.

  • Suspensió de DEI: Harvard ha d'eliminar immediatament tots els programes i polítiques de Diversitat, Equitat i Inclusió (DEI).

  • Reforma de la disciplina estudiantil i rendició de comptes: Harvard ha de reformar les polítiques de disciplina estudiantil per fer complir les polítiques existents i prevenir interrupcions a la tasca educativa. Quan aquestes polítiques siguin insuficients per prevenir la interrupció de l'aprenentatge i l'ensenyament, la universitat ha de desenvolupar i implementar polítiques disciplinàries suficients per prevenir aquestes interrupcions. Entre les mesures específiques esmentades, el comunicat esmenta emprar la policia de Harvard per aturar els incidents, eliminar o reformar els organismes que obstrueixin la resposta en aquestes circumstàncies, prohibir les mascaretes o 'màscares de cara' i impedir que qualsevol grup d'estudiants que promogui aquestes accions rebi finançament de la universitat.

  • Protecció i informes dels denunciants: Harvard ha d'establir procediments que permetin a alumnes o altres de denunciar l'incompliment d'aquestes reformes tant al lideratge universitari com al govern federal, així com contemplar una protecció total d'aquests alertadors contra accions adverses.

La carta posa com a data límit l'agost d'aquest any perquè la Universitat Harvard presenti els informes que demostrin que les mesures s'estan implementant, però la institució ja ha renunciat a accedir a les demandes de Trump a través d'una carta de resposta en la qual defineixen la proposta del govern com un intent "d'envair la llibertat de les universitats reconegudes per la Cort Suprema des de fa temps". A l'escrit, la direcció universitària també recalca que Harvard està compromesa a combatre l'antisemitisme i argumenta que ha fet canvis en els últims mesos amb aquest objectiu. Per últim, els dirigents intenten atenuar la confrontació i es mostren oberts al diàleg. "Harvard es manté oberta a dialogar sobre el que la universitat ha fet i està planejant de fer per tal de millorar l'experiència de tots els membres de la seva comunitat. Però Harvard no està preparada per accedir a demandes que superen l'autoritat legal d'aquesta o de qualsevol administració".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!