Aquest hivern s'espera llarg, fred i dur. Fa setmanes que s'avisa. L'intent d'imposar un topall als preus del gas rus a Europa implicarà el tall dels subministraments. Així ho exposava el conseller delegat de Gazprom, Alexéi Miller, a la televisió pública russa aquest cap de setmana passat. "Ens orientem als contractes firmats. Una decisió unilateral com aquesta és una violació de les condicions vigents del contracte que implica el cessament dels subministraments", va afirmar. Miller va recordar que aquest pas de reacció a la imposició de topalls de preu als hidrocarburs russos està previst en un decret presidencial firmat el març passat pel mandatari rus, Vladímir Putin.

Gazprom alerta que tallarà subministrament de gas a Europa si limita el preu

Europa té prou energia per sobreviure a l'hivern: què passarà l'any que ve?
 

En aquest context, diferents ciutats europees han posat fil a l'agulla per intentar estalviar tant com sigui possible. D'aquesta manera, la Torre Eiffel de París apagarà les llums una hora abans. Milà tancarà les fonts públiques i Hannover oferirà dutxes d'aigua freda en comptes de calenta. Tot plegat, un esforç titànic per intentar reduir tant com sigui possible el consum energètic. A tota Europa s'estan fent esforços i els governs han respost a les crides dels governs i municipis per intentar reduir el consum d'energia i assolir l'objectiu de la UE de reduir el consum d'energia en un 15% pel pròxim mes de març. 

Què faran les ciutats europees?

Tal com recull el The Guardian, l'estalvi que suposarà apagar els llums de la Torre Eiffel serà d'un 4%. També s'ha demanat que la calefacció es posi als 19 graus i les temperatures de les calderes a 55 graus. Ucraïna, també ha acceptat imposar una sèrie de mesures.  A més de patir una guerra en primera persona, els ucraïnesos han de fer front al fet que Putin vulgui carregar-se la xarxa elèctrica del país, durant l'hivern. El rotatiu destaca que a Ucraïna s'ha parlat de reduir la calefacció a 17 o 18 graus.

Espanya també ha pujat al carro de les mesures. La calefacció no podrà ser superior als 19 graus. Aquesta normativa, de moment, és per a edificis públics, però també s'ha instat des del govern que la població segueixi aquestes mesures. Les botigues també apaguen la llum dels aparadors a les 22:00 hores. El rotatiu destaca també que a Bèlgica també s'ha reduït la calefacció a l'interior dels edificis oficials a 19 graus. Irlanda, per la seva banda, també ha demanat reduir l'ús d'electrodomèstics, cuina, assecadores, rentadores i teteres de manera eficient. Sobretot, fora de les hores punta, és a dir, de 16:00 a 19:00 hores. Alemanya va més enllà. Els monuments públics, incloent-hi la Porta de Brandenburg a Berlín i els edificis públics, només es poden il·luminar entre les 16:00 i les 22:00 hores. La temperatura màxima a les oficines també podrà ser d'un màxim de 19 graus. 

Europa té prou energia per sobreviure l'hivern?

Rússia ha fet servir des del primer dia les seves exportacions d'energia contra Europa. Moscou ha retallat el subministrament de gas com a contramesura per les sancions occidentals, però la regió ha pogut acumular suficient energia per aquest hivern. Europa s'està desconnectant de la font d'energia més important que tenia, fins ara, només vuit mesos després que Rússia comencés la invasió d'Ucraïna. Ha reduït les importacions de petroli amb l'objectiu de frenar la capacitat de Moscou per finançar la seva guerra, mentre que Rússia ha tancat gasoductes clau.

La participació de Rússia en les importacions de gas natural del bloc va caure del 36% el mes d'octubre a només el 9% en un any. Després, segons mostren les dades de la firma d'investigació Wood Mackenzie que recull la CNN. I les importacions de la UE de petroli han caigut un 33% abans de la prohibició que entrarà en vigor el mes de desembre, segons destaca l'Agència Internacional d'Energia.

Europa està ara ben encaminada per aconseguir la missió de posar fi a la dependència dels combustibles fòssils russos l'any 2027, i està augmentant les importacions de Noruega i Algèria, i de gas natural liquat (GNL) dels EUA, per compensar.

 

Imatge principal: la Torre Eiffel de nit, il·luminada / Unsplash