ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Amb la mirada clavada sobre la guerra. La Xina té moltes coses a aprendre en la invasió russa contra Ucraïna. El gegant asiàtic comparteix una forta amistat amb Rússia, fins al punt que junts s'han proposat d'alguna manera canviar l'ordre mundial. Davant l'òbvia decadència d'Occident, tant la Xina com el país de Vladímir Putin desafien les democràcies occidentals. Ha estat Moscou qui ha fet la primera passa, amb una ofensiva a gran escala sobre Ucraïna. Però ho ha fet amb el suposat beneplàcit de Pequín: el Kremlin mai hauria mogut un dit si no sabés que compta amb el suport del president xinès, Xi Jinping. A part de l'estreta relació que comparteixen, es pot dir que els xinesos tenen curiositat per veure què passa: també tenen interessos expansionistes en el seu territori, amb l'ull ben a sobre de l'illa de Taiwan.
La revista nord-americana The New Yorker recull en un article d'anàlisi la manera en què el Partit Comunista Xinès s'ha preocupat històricament pel fet que altres poders s'apoderessin de parts del seu suposat territori. Sota el mandat de Xi, la situació ha canviat i les ambicions d'avenç territorial de la nació s'han tornat més descarades. Així ho mostren els diferents moviments geopolítics dels darrers de la Xina, amb més presència a l'oest (a la regió del Caixmir, on les fronteres de l'Índia) i als sud-est (on hi ha Hong Kong i Taiwan). En aquest últim cas, Pequín pot veure la invasió russa com un camp de proves pels seus interessos en l'illa asiàtica. De la mateixa manera, els taiwanesos empatitzen amb la situació d'Ucraïna. De fet, en la primera jornada de conflicte, ja va saltar la notícia: Taiwan podria ser la pròxima víctima. El que va començar com una suposició, va prendre forma aquest mateix dijous quan nou avions de combat xinesos van volar ben a prop del petit país insular.
La Xina, pendent dels EUA i Taiwan
Tothom pot pensar que la invasió russa li està sortint gratis a Putin, però si Ucraïna se li converteix en un turment com ja va passar a finals del segle XX amb l'Afganistan, la Xina s'ho pensarà dues vegades: haurà de pensar profundament com podria afectar-la una hipotètica ofensiva sobre Taiwan. De la mateixa manera, una resposta ineficaç d'Occident podria alimentar la creença existent en l'entorn de Xi que tant els Estats Units i els seus aliats estan afeblits, dividits i en decadència. Mentrestant, els xinesos ja han avisat amb l'esmentat enviament d'avions a prop de l'illa. Això en cap cas vol dir que s'estigui a prop de la reunificació, tot i que a Pequín ja fa uns mesos que se sondeja la possibilitat. Cal dir, a més, que en aquest cas la situació pot ser molt més complexa: Washington té un compromís per llei amb Taiwan des del 1979 mitjançant el qual haurà d'ajudar en la defensa del país i subministrar equipament bèl·lic en cas de conflicte. No existeix gaire interès a començar un enfrontament directe entre la Xina i els EUA.
Si bé existeixen clares tensions territorials entre Moscou i Pequín, Rússia i la Xina són grans aliats. És per això que la resposta institucional dels xinesos davant la invasió d'Ucraïna ha estat minsa: la portaveu del govern, Hua Chungying, va instar aquest dijous a "mantenir la calma" per evitar que la situació "es descontroli". Així, va evitar en tot moment parlar "d'invasió" per descriure l'agressió. Fa poques setmanes, les dues potències van escenificar la seva aliança per la seguretat, de manera que el gegant asiàtic no preveu dirigir cap mala paraula cap als seus socis. Una teoria que es provarà aviat en el Consell de Seguretat de l'ONU, on els EUA presenten una resolució per condemnar l'atac. Tant Rússia com la Xina tenen dret a veto en aquest organisme: Moscou segur que votarà en contra d'aquesta resolució... Però què farà Pequín? Els nord-americans ja saben que per mor d'aquest dret a veto que ostenten els russos, la seva mesura no tirarà endavant. Igualment, obligarà que els xinesos s'hagin de posicionar amb claredat sobre el conflicte.
Xi parla amb Putin
No seria el primer cop que la Xina abandona Rússia en una situació similar. Fa vuit anys, durant l'annexió de Crimea per part de Moscou, Pequín va donar suport als seus aliats. Però aquest suport es va anar difuminant a mesura que el Kremlin es va anar quedant aïllat en l'àmbit internacional. Al principi, Xi va respectar Putin perquè "va aconseguir una gran part de terra, recursos i popularitat". Tanmateix, amb els dies el mandatari xinès va abaixar el to i simplement va ajudar a pal·liar els efectes econòmics d'aquella guerra. És més, la Xina mai va arribar a reconèixer oficialment l'annexió de Crimea.
Sembla que ara pot passar el mateix. Mentre estem pendents de la reunió del Consell de Seguretat de l'ONU, Putin ja ha afirmat aquest divendres en una conversa telefònica amb Xi que està disposat a mantenir "negociacions d'alt nivell" amb Ucraïna. El president xinès sembla que ha estat l'únic que ha pogut calmar una mica els fums de l'autòcrata rus. En aquest sentit, el mandatari asiàtic s'ha mostrat equidistant després de la conversa: dona suport al fet que Kíev i Moscou "resolguin els seus problemes mitjançant la negociació", que cal "respectar la sobirania i integritat territorial dels estats" i que "és important respectar les legítimes preocupacions de seguretat de tots els països implicats". Sembla clar que Pequín observa la situació amb cura, intentant no fer cap passa en fals, per saber com actuar en un futur respecte de les seves ambicions territorials. Vol tenir totes les portes obertes.