Les autoritats israelianes han emès noves ordres d'evacuació que afecten aproximadament el 14% de la Franja de Gaza, incloent-hi els barris de Rafah. Aquesta mesura ha obligat prop de 124.000 persones a fugir de les seves llars, que busquen refugi en hospitals i altres edificis públics que ja estan desbordats, destaca el The New York Times. Aquestes evacuacions es produeixen en un moment de gran tensió i incertesa, amb la població civil atrapada enmig del conflicte entre Israel i Hamàs.
La mesura ha desencadenat una situació desesperada per a les persones afectades, que s'han vist forçades a abandonar els seus habitatges sense poder garantir la seva seguretat ni el mínim accés a les necessitats bàsiques. Els que han pogut fugir s'han traslladat a espais com hospitals, que es converteixen en refugis improvisats. Però aquestes instal·lacions estan ja sobrecarregades i no tenen prou espai ni recursos per acollir una quantitat tan gran de refugiats. Els desafiaments humanitaris augmenten a mesura que la guerra entre Israel i Hamàs avança, deixant molts civils atrapats sense accés a serveis essencials com l'aigua, els aliments o assistència mèdica, recorda Reuters.

De fet, l'escassetat de l'aigua és un problema palpable. La destrucció de la principal infraestructura hídrica, gestionada per l'empresa israeliana Mekorot, ha deixat a centenars de milers de persones sense accés a aigua potable. Els palestins afectats han d'optar per fonts d'aigua no segures, com pous i fonts improvisades, que sovint estan contaminades. Aquesta situació posa en perill la salut pública i augmenta el patiment de la població civil, que ja es troba en una situació de gran vulnerabilitat.
Reaccions internacionals i una pau difícil
A escala internacional, la comunitat global segueix de prop els esdeveniments a Gaza. Egipte, un dels actors més influents a la regió, ha expressat la seva oposició a qualsevol pla que impliqui el trasllat massiu de palestins des de Gaza cap a altres països. Egipte ha advertit que qualsevol moviment d'aquesta mena podria desestabilitzar encara més la regió i amenaçar el seu tractat de pau amb Israel. Aquesta postura ha creat tensions a la regió, amb països àrabs i altres actors internacionals que critiquen la situació i alerten sobre les possibles conseqüències d'una nova onada de desplaçats, segons Al Jazeera.
A més, Israel ha creat una agència governamental per gestionar la "sortida voluntària" dels palestins de Gaza cap a altres països, un pla que ha estat àmpliament rebutjat per grups palestins i altres nacions àrabs. Aquesta proposta és vista per molts com una estratègia per netejar el territori, però no ha estat ben rebuda per aquells que exigeixen una solució basada en els drets i la dignitat dels palestins.

Contradiccions a la societat israeliana
Mentrestant, la pressió per part d'alguns sectors de la societat israeliana s'està intensificant. Més de 1.000 veterans de les Forces de Defensa d'Israel, incloent-hi exlíders militars, han enviat una carta oberta al govern israelià, en què demanen posar fi a la guerra a Gaza per centrar-se en l'alliberament dels ostatges capturats per Hamàs. En la carta, els veterans expressen la seva preocupació per l'augment de les baixes i per la falta de recursos dins de l'exèrcit israelià. Argumenten que la guerra s'ha tornat més una qüestió política que de seguretat nacional, i adverteixen que els esforços militars podrien danyar permanentment la capacitat de defensa del país, segons The Wall Street Journal.
Amb la situació de les evacuacions i les condicions de vida a Gaza empitjorant, les crides a la solidaritat internacional són cada vegada més urgents. Organitzacions humanitàries, com les Nacions Unides, així com diverses veus dins de la societat israeliana i palestina, demanen un cessament de les hostilitats i una resolució política del conflicte que respecti els drets dels palestins i garanteixi una pau duradora. Els reptes són enormes, i la comunitat internacional continua buscant vies per a una solució pacífica que sigui acceptable per a totes les parts implicades.
La complexitat de la situació a Gaza, amb els desplaçaments massius, les condicions de vida extremes i les tensions polítiques, fa difícil veure una sortida a curt termini. Tot i això, l'esperança per una pau duradora continua sent un objectiu fonamental, tant per a la població palestina com per a la societat israeliana.