Una conquesta ràpida i per sorpresa. Aquesta és la filosofia darrera dels actes d'Elon Musk, els seus aliats i el Departament d'Eficiència Governamental (DOGE), fet gairebé a mida pel magnat. En les darreres setmanes, Musk i els seus s'han abocat a tota velocitat a tractar de desmantellar agències, departaments, acomiadar milers de funcionaris i tallar programes. No és que el magnat pugui generar tot aquest caos i confusió en el cor del govern dels Estats Units (EUA) sense impediments; tanmateix, els està esquivant fins i tot amb estratègies de dubtosa legalitat. Cal tenir en compte que Musk està fent tot això sense ser oficialment membre de l'Administració de Trump, fet que planteja diverses preguntes. Per exemple, com un magnat no escollit democràticament està exercint tant poder? Si no té encara un càrrec oficial, qui controla les accions de l'home més ric del món?
El mitjà estatunidenc The Verge recorda que, inicialment, la feina de Musk es va plantejar com fer recomanacions per a programes que el Congrés podria retallar. Tanmateix, només prendre possessió, Donald Trump i els seus aliats es van afanyar a aprovar un munt de mesures, fins i tot aquelles promogudes per Musk. D'aquí neix la primera topada de Musk amb el sistema estatunidenc: un tribunal va aturar l'intent de l'Executiu de tancar l'aixeta a les agències federals. Davant d'aquest escull, Musk s'ha decidit a esquivar aquesta limitació i fer-se directament amb la clau de la caixa. Així ha estat, després d'una intensa campanya de pressió del magnat i els seus aliats, DOGE ha aconseguit accés al sistema de pagaments del Departament del Tresor, el pagador més gran de diners públics als Estats Units sense comptar els comptes militars.
Sense haver estat ratificat encara en el seu càrrec pel Senat, Musk té control sobre gran part dels comptes del govern estatunidenc, ja ha fet pressió per expulsar directors d'agències rellevants i tracta de desfer-se de branques senceres del govern. Tot plegat, accions que haurien de ser fiscalitzades pel Congrés o el Senat, però no ho són perquè, a la pràctica, ni Musk ni els seus aliats tenen cap càrrec públic, com a mínim per ara, segons remarquen diversos mitjans estatunidencs.
Si no hi ha càrrec, per què mana?
"Em costa molt pensar en qualsevol persona que hagi exercit el tipus de poder i control que ha exercit sobre les operacions governamentals durant l'última setmana", denunciava a la CNN Kathleen Clark, professora de dret de la Universitat de Washington especialitzada en ètica governamental. La preocupació de Clark és compartida no només per experts i periodistes dels EUA, sinó per la mateixa ciutadania, que en alguns casos ha començat a manifestar-se en contra de les decisions del magnat. De fet, els mitjans estatunidencs van consultar a la Casa Blanca quin era l'estat laboral del magnat dins de l'Administració.
La resposta inicial va consistir en dies de silenci. Finalment, la Casa Blanca va indicar dilluns que Musk ha estat oficialment treballant com a empleat especial del govern. Aquesta designació significa que el magnat no és un voluntari, però que tampoc és un empleat federal a temps complet. "Els empleats especials del govern són com supervoluntaris. Estan més empoderats, però menys gravats", va explicar a la cadena dels EUA Kel McClanahan, el director executiu dels consellers de Seguretat Nacional i que representa els empleats federals.
Com a empleat especial, el magnat està cobert per una llei federal de conflictes d'interessos que prohibeix als empleats del govern participar en qüestions que afectin els seus interessos financers. Musk ja ha posat mà en àrees del govern que responen als interessos d'algunes de les seves empreses com SpaceX, tanmateix, els encarregats de perseguir aquesta possible falta serien els membres del Departament de Justícia (purgat per Donald Trump).
Fins als racons més ben amagats
Si bé fa poc que volta per la Casa Blanca, Musk s'ha assegurat d'obrir totes les portes possibles. De fet, la CNN ha publicat que Musk compta amb una autorització de seguretat d'alt secret. En poc més de dues setmanes, el magnat sud-africà ha estès els seus tentacles en el si del govern dels Estats Units. "L'Elon no pot fer ni farà res sense la nostra aprovació. I li donarem el vistiplau si escau. Quan no sigui adequat, no ho farem", ha declarat Trump que no és aliè a les creixents crítiques i malestar, fins i tot entre els republicans, pel poder que està concentrant el magnat.