La Unió Demòcrata Cristiana (CDU) s'ha imposat a les eleccions federals d'aquest diumenge a Alemanya. Els resultats permeten que la CDU recuperi la cancelleria, però hauran de formar un govern de coalició. El líder dels conservadors, Friedrich Merz, situat a l'ala més tradicional i a la dreta de la formació, haurà de convèncer els partits de l'esquerra, ja que ha tancat la porta a negociar amb l'extrema dreta d'Alternativa per a Alemanya (AfD), que ha experimentat un creixement històric en aquests comicis. Merz s'ha consolidat com el gran triomfador de la nit electoral a Alemanya i és conegut pel seu discurs dur contra la immigració i per la seva mala relació amb l'excancellera Angela Merkel. Tant és així que el passat mes de gener va qualificar d'error que Merz permetés per primer cop formar una majoria al Bundestag amb l'AfD. 

L'aspirant a nou canceller és un empresari i veterà en política que va néixer el 1955 al municipi de Brilon, un poble d'uns 25.000 habitants de la regió de Sauerland, prop de la ciutat de Dortmund, una àrea rural a l'oest del país i de tradició conservadora. Criat en el si d'una família acomodada i catòlica, va estudiar Dret a la ciutat de Bonn, on va conèixer la seva dona, Charlotte, amb qui comparteix més de 40 anys de matrimoni i tres fills. De fet, Merz sovint reivindica els seus valors tradicionals i la importància que ha tingut la seva família al llarg de la seva vida. "La família que tinc ara amb tres fills i set nets és la meva màxima felicitat diària", deia en una entrevista recent a la televisió.

Rival polític d'Angela Merkel

Friedrich Merz haurà d'assumir una situació complicada a Alemanya, que fa dos anys que arrossega una recessió econòmica. Un home de partit des de ben jove, va començar a l'ombra d'Angela Merkel, va ser elegit eurodiputat amb 34 anys i després va entrar al Bundestag —Parlament alemany— el 1994. Tanmateix, una disputa política amb Merkel va frenar el seu ascens polític, l'any 2000 l'excancellera va aconseguir el lideratge del partit i el 2002 va ser apartat com a líder de l'oposició al Bundestag. Finalment, va acabar abandonant la política el 2009 per exercir com a advocat i dedicar-se al sector privat. Un període en el qual va ser assessor principal del bufet internacional Mayer Brown, va ocupar la presidència del consell de supervisió de BlackRock a Alemanya —una de les empreses de gestió d'inversió més gran del món—, a l'HSBC Trinkaus & Burkhardt, a més de formar part dels consells de EY Alemanya i del club de futbol Borussia Dortmund. Segons els mitjans alemanys aquestes ocupacions l'han convertit en milionari. 

Durant els últims anys ha intentat fins a tres cops liderar el partit, però va ser l'anunci d'Angela Merkel de sortir del panorama polític el 2018 que va obrir la porta a Merz perquè tornés al partit i n'assumís el relleu, un objectiu que va aconseguir a finals del 2021 amb la intenció de tornar a atraure l'electorat més conservador de la CDU. Amb un 62% dels suports va assumir la presidència de la CDU el gener del 2022 i va prometre un "canvi i renovació del partit". Des d'aleshores ha lluitat per fer un gir cap a una postura més conservadora marcant una diferència amb la línia centrista que va establir Merkel durant els 16 anys que va ocupar la cancelleria. 

Dura política antiimmigració 

Merz no és un polític que desperti la simpatia de l'electorat. Tot i que es reivindica com una persona de classe mitjana, té un jet privat que l'any 2022 el va situar al centre de la polèmica després que decidís desplaçar-se amb aquest vehicle fins al casament del llavors ministre de Finances, Christian Lindner, en plena crisi de preus energètics. El caràcter elitista que a vegades se li ha criticat és una de les raons per les quals no ha aconseguit calar de forma tan contundent entre l'electorat. Tanmateix, el seu passat al sector privat desperta simpaties entre els grans sectors de l'economia, que veuen en ell una persona capaç d'entendre els seus problemes. A més la seva experiència al sector empresarial dona confiança a la població alemanya, ja que la inestabilitat política que assola al país alemany és causada en gran manera per l'estancament de la seva economia.

El desig de Merz de distanciar-se del llegat de Merkel és clar. Ha tractat de portar la CDU més a la dreta, en part per a tractar d'evitar que els votants es bolquin a l'extrema dreta, al mateix temps que advoca per una economia més promercat. Durant la seva campanya ha destacat el seu contundent discurs antiimmigració. En els debats electorals va supeditar el futur d'una coalició a un "gir radical" en aquesta matèria i, poc abans de la campanya, va allargar la mà a l'AfD per tirar endavant una proposta per demanar normes més estrictes sobre la immigració a Alemanya. Merz ha promogut una moció no vinculant que advocava per controls fronterers més estrictes i un augment en les deportacions.

Durant la recent Conferència de Seguretat de Múnic, va subratllar la necessitat que Alemanya assumeixi un paper de lideratge més destacat dins de la Unió Europea. Així mateix, va expressar el seu suport a Ucraïna en el context del conflicte amb Rússia i va donar suport a la seva eventual adhesió a l'OTAN. Merz ha afirmat en diverses ocasions que no pactarà amb l'extrema dreta de l'AfD, una postura que ha reiterat aquest diumenge. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!