L'alta representant per a la política exterior de la Unió Europea, l'estoniana Kaja Kallas, presidirà aquest dilluns des de Brussel·les la seva primera reunió amb els ministres d'Exteriors dels 27 estats membres, una trobada amb diversos temes sobre la taula, però que estarà marcada per la situació dels refugiats sirians després de la caiguda de Bashar al-Assad al país del Pròxim Orient. Kallas ha assumit aquest 1 de desembre el càrrec de més nivell respecte a la projecció exterior de la institució europea, en substitució de Josep Borrell, que ha ocupat la cadira durant cinc anys, des del desembre del 2019.
L’ex primera ministra d’Estònia ha sigut sempre una ferm defensora dels drets d’Ucraïna, fet que l’ha portat a ser declarada en cerca i captura a Rússia el mes de febrer d’aquest any. El ministeri de l’Interior del govern de Vladímir Putin va expressar que el motiu d’aquest pas va ser la iniciativa de les autoritats d’Estònia de desmantellar diversos monuments soviètics al país després de la invasió d’Ucraïna. Kallas no és gens sospitosa de voler vetllar pels interessos del Kremlin. De fet, la biografia de la seva família està fortament influenciada per l’experiència sota l’imperialisme rus. El seu besavi era Eduard Alver, comandant de la guerra d’independència d’Estònia de principis del segle XX.
Els lligams d’Estònia amb Rússia han macat la història dels Kallas. El pare de Kaja també és ex primer ministre del país bàltic. La seva mare va ser deportada a Sibèria quan era un nadó pel règim de Ióssif Stalin. Precisament en aquest episodi familiar sempre s’ha basat per defensar el suport a Ucraïna en la lluita contra Putin. “Per qualsevol que hagi viscut sota l’ocupació de l'URSS, les atrocitats de Rússia a Ucraïna reprodueixen els pitjors crims soviètics”, va dir Kallas en un discurs. “La meva mare era un bebè de només sis mesos quan ella, la meva àvia i la meva besàvia van ser enviades a Sibèria en vagons de ramat”.
My message after meeting with the President of Ukraine @ZelenskyyUa:#Estonia believes in #Ukraine's victory.
— Kaja Kallas (@kajakallas) January 11, 2024
We believe in Ukraine, which is a country with liberal democracy and a free market economy and will become a member of the European Union and NATO. 1/ pic.twitter.com/GM6I5YjptJ
Una advocada al capdavant del Partit Reformista
Kallas, assot de Putin, va començar la seva carrera com a advocada abans d’esdevenir parlamentària a Estònia i després al Parlament Europeu. Es va convertir en líder del Partit Reformista. Sota el seu lideratge, l'organització es va situar en primer lloc a les enquestes, però una aliança entre rivals més petits va impedir que es convertís en primera ministra fins a principis del 2021.
I've always said Russia's toolbox hasn't changed.
— Kaja Kallas (@kajakallas) February 13, 2024
Throughout history, Russia has veiled its repressions behind so-called law enforcement agencies.
I know this from my family history. When my grandmother and mother were deported to Siberia, the KGB issued the arrest warrant. 2/
El perfil polític de l’alta representant de la UE es caracteritza pel seu suport inflexible a Ucraïna, però també per la defensa i promoció de les energies renovables i a una ampliació dels drets LGBTI. El seu tarannà polític s’emmarca en el liberalisme econòmic, proeuropeu i socialment molt liberal. El març del 2023 va guanyar les eleccions parlamentàries a Estònia defensant mesures d'ajuda a la ciutadania davant d’una taxa d’inflació propera al 20% i un escenari de recessió el 2022. Tot això defensant, a més, el suport a Ucraïna, una postura que la ciutadania del seu país avala. L’elecció de Kallas per a un dels càrrecs amb més pes a la Unió Europea podria ser una mala notícia per al Kremlin i Vladímir Putin.