Després de 13 anys de guerra a Síria, en només dues setmanes les cinc dècades de regnat de la família Al-Assad han arribat a la seva fi. La cara més visible d'aquesta caiguda del règim de Bashar al-Assad és la del Abu Mohammad al-Julani, líder del grup islamista Organisme d’Alliberament del Llevant (Hayat Tahrir al Sham o HTS, en àrab). L'HTS ha estat el grup rebel que ha jugat un paper més destacat en l'ofensiva contra el règim de Damasc. Si bé la seva figura és coneguda a Síria i els països veïns, a la resta del món el nom d'Al-Julani començar a ressonar com un futur actor clau en el tauler internacional. Què se sap d'Al-Julani?

🟡 Qui són els rebels insurgents liderats per l'HTS i què passarà a Síria a partir d'ara?

🟡 De Hafez a Bashar, la història de la família Al-Assad, que ha governat Síria 54 anys amb mà de ferro

Nascut a Riad el 1982, però d'origen sirià, atès que el seu pare treballava com a enginyer de petroli a l'Aràbia Saudita, va tornar a Síria el 1989, on va créixer a l'acomodat barri Mezzeh, a Damasc. El mateix Al-Julani ha exposat que es va criar en un ambient que no l'"empenyia" cap a l'islam. De fet, va ser després de l'11-S que Al Jolani va començar a apropar-se a postures gihadistes. La seva evolució cap a aquestes postures més radicals va culminar el 2003 quan es va fer militant i va anar a lluitar a l'Iraq, per la qual cosa va acabar empresonat cinc anys. 

El 2011, Abu Bakr al Bagdadi, que va ser després el primer líder del grup gihadista Estat Islàmic (2014-2019), va encarregar Al-Julani que establís una branca d'Al-Qaida a Síria. I així ho va fer en liderar el Front al Nusra, que tenia "membres, diners, armes i assessorament directament d'Al-Qaida", segons el Consell de Seguretat de l'ONU. El mateix Al-Julani va confirmar el 2013 la relació tan estreta que tenia amb Al Bagdadi i com aquest personalment li havia encarregat dirigir "la lluita d'Al-Qaida a Síria".

La fi d'Al Nusra, l'Organisme d'Alliberament del Llevant i el futur de Síria

L'any 2016, Al-Julani va anunciar que dissolia el Front al Nusra i creava un altre grup, el Front de la Conquesta del Llevant, el qual va acabar sent batejat com es coneix actualment: Organisme d'Alliberament del Llevant. Aquest darrer canvi de nom va arribar arran que el grup d'Al-Julani amb altres faccions. 

Aquesta dissolució significava que, en teoria, trencava tota relació amb Al-Qaida per ser una entitat "independent" amb l'únic objectiu de derrotar el Govern sirià i "alliberar" el país, cosa que va crear friccions internes que van provocar que altres gihadistes abandonessin el grup. Tanmateix, això no vol dir que hagi abandonat les seves idees religioses, però so que sembla haver donat l'esquena a la idea de la jihad global.

Des de l'inici de la seva ofensiva ha repetit per activa i passiva que no vol ni venjança ni repressió sota el seu domini, que busca "alliberar" tots els sirians, al marge de la confessió religiosa o la seva posició política. Tot i això, l'ONU segueix assegurant que la comunicació d'Al-Julani amb Al-Qaida no s'ha trencat, a més que nombroses organitzacions, incloses locals, denuncien els abusos dels drets humans comesos contra civils de la població d'Idlib, regió d'uns 3 milions d'habitants, la major part desplaçats.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!