Ha estat traslladat d'urgència a l'hospital després de rebre múltiples trets i ser ferit greu, però qui és Robert Fico, el primer ministre d'Eslovàquia tirotejat? És un dirigent populista, nacionalista i prorús, el polític més influent del seu país en les dues últimes dècades després de governar durant més de deu anys en tres ocasions diferents.

🔴 Què en sabem de Juraj Cintula, el presumpte autor de l'atemptat contra Robert Fico
 

Anem per parts. Fico és el líder de la formació socialdemòcrata Smer (Direcció, en català), que fou suspesa de la família política dels Socialistes Europeus després de formar una coalició amb la ultradreta. Va tornar al poder el passat octubre amb un discurs nacionalista, prorús i contra la immigració, bàsicament populista, que s'assembla al del líder hongarès, Viktor Orbán, polític al qual admira. És a dir, que les seves posicions socialdemòcrates inicials han canviat molt des que va dimitir el 2018, arran de les protestes per l'assassinat del periodista Ján Kuciak (que investigava les activitats de la màfia italiana al país). Des de l'oposició, va atacar les restriccions imposades pel govern durant la pandèmia de la covid-19, va posar en dubte l'efecte de les vacunes i ha girat cap a postures ultranacionalistes, antiimmigració i euroescèptiques.

Fico, figura polèmica a Eslovàquia

Amb 59 anys, és la tercera vegada que governa. És primer ministre des del passat octubre, però ja va estar en el poder entre el 2006 i el 2010, així com entre el 2012 i el 2018. Com dèiem, és el polític més influent del seu país en les dues últimes dècades, alhora que és una figura molt controvertida a Eslovàquia. Des del seu retorn al capdavant del govern, les seves polèmiques reformes han generat protestes multitudinàries. I és que parlem de mesures com la clausura de la Fiscalia Anticorrupció, que investigava casos vinculats amb el seu partit; i la possibilitat de tancar l'actual radiotelevisió pública.

El parlament eslovac també tramita una llei sobre ONG perquè revelin si reben finançament estranger, cosa que l'oposició compara amb lleis similars que ja existeixen a Hongria i Rússia. De fet, Fico també és pròxim a Vladímir Putin. Polèmiques reformes com aquestes són vistes des de l'oposició com un intent de consolidar el seu poder, limitar la independència judicial i restringir la llibertat de premsa.

Fico sembla una còpia d'Orbán

El seu estil és molt agressiu i ha fet baixar la confiança pública en les institucions, alhora que ha fet ampliar la polarització de la societat eslovaca. Per exemple, Fico ha insultat i ha titllat sovint d'"agent nord-americana" la presidenta sortint, Zuzana Čaputová, d'ideologia contrària a la del cap del govern. Čaputová ha renunciat a presentar-se a la reelecció perquè no podia suportar cinc anys més en el càrrec per culpa de les amenaces de mort rebudes, malgrat que gaudeix d'una gran popularitat.

El primer ministre ha sabut explotar en l'oposició el malestar entre les classes treballadores i rurals per la inflació, la caiguda del poder adquisitiu i la gestió erràtica de la pandèmia de l'anterior govern de coalició de centredreta. En aquesta línia, s'oposa a les quotes de repartiment solidari de persones refugiades a la Unió Europea proposat per Brussel·les, ha deixat d'oferir ajuda militar a Ucraïna i ha criticat les sancions contra Rússia per la invasió. L'analista Roman Joch, president del Civic Institute de Praga (República Txeca), ha dit a Efe que les seves postures i la seva retòrica fan que "sembli una còpia d'Orbán".

Smer, l'alternativa a Eslovàquia

Fico va començar la seva trajectòria política al Partit Comunista Txecoslovac (KSC) el 1986 i la va continuar a l'Esquerra Democràtica (SDL) dels comunistes reformats. El 1999 va fundar el partit Smer, que es va convertir en la principal alternativa al programa reformista, liberal i de centredreta que va governar el país entre el 1998 i el 2006, i després entre el 2010 i el 2012.

Ara, ha estat víctima d'un tiroteig perpetrat per un home de 71 anys. L'estat de salut de Fico és greu i la seva vida corre perill, segons ha confirmat el govern eslovac. Des de la seva formació han vinculat l'atac a l'oposició. El vicepresident del parlament eslovac, Lubos Blaha, s'ha dirigit amb to acusatori als representants de l'oposició: "Aquesta és la vostra feina". En canvi, la presidenta sortint del país, l'esmentada Zuzana Čaputová, ha assegurat que està "impactada" i li ha desitjat "molta força en aquest moment crític per recuperar-se de l'atac".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!