Yahya Sinwar és el darrer líder de Hamàs que Israel ha matat en un dels últims atacs a la Franja de Gaza i l’objectiu número 1 a la llista de líders a exterminar d’Israel. Des de fa un any, és a dir, d’ençà de la massacre perpetrada per Hamàs el 7 d’octubre, no se l’havia vist en públic. Sinwar, que ja era líder del grup dins de la Franja, va ser designat també com a líder polític a l’agost després de la mort del seu company Ismail Haniyeh, assassinat a Teheran a finals de juliol en un atac que es va atribuir a Israel. Amb la mort de Sinwar, l’exèrcit israelià conclou la tasca d’extermini de la cúpula dirigent del grup terrorista, que es va comprometre a portar a terme després de l’atac de l’any passat.
Sinwar era un dels líders més carismàtics de Hamàs i se’l considera el cervell de l’atac del 7-O. El militant islamista era l’home més buscat per Israel després de la massacre. Va reaparèixer fa un mes a través d’una carta dirigida al cap de Hezbollah, Hassan Nasrallah, que va morir a finals de setembre, també a causa d’un atac israelià. En aquella carta, Sinwar es comprometia a continuar la lluita per eliminar l’estat d’Israel i donar suport a tots els grups de la regió sota la protecció de l’Iran, el conegut com l’Eix de la Resistència.
Tot i que Israel ha dirigit el dit acusador contra Sinwar, els experts creuen que l’atac del 7-O hauria estat dissenyat per diverses persones i no només ell. El líder liquidat era una figura amb àmplia trajectòria dins del grup islamista palestí. De fet, va ser ell el responsable de bastir l’ala militar de Hamàs abans d'aliar-se amb les potències àrabs regionals com a líder civil i polític del grup.
El 2017 va ser escollit membre principal de l’òrgan executiu de Hamàs, el Politburó, com a líder polític de la branca del grup a Gaza, però era de fet el líder de facto del Politburó, segons una informació del Consell Europeu de Relacions Exteriors (ECFR, per les seves sigles en anglès). Abans ja havia estat inclòs pels Estats Units a la llista de terroristes globals, on el Departament d’Estat el va incloure el 2015.
Els experts sobre Hamàs asseguren que Sinwar és una figura important dins del grup terrorista, però que formava part d’un triumvirat de funcionaris de l’organització responsables de l’atac del 7-O, al costat de Mohammed al-Masri, conegut com a Mohammed Deif, comandant de les Brigades Al-Qassam, braç militar de Hamàs, i l’adjunt de Deif, Marwan Issa.
Una vida dedicada a combatre contra Israel
La de Sinwar ha estat una vida plenament dedicada a la causa palestina. Nascut el 1962 en un camp de refugiats de Khan Younis, al sud de Gaza, es va haver de desplaçar amb la seva família a Al-Majdal, un poble palestí ubicat a l’actual Ascaló, durant la guerra àrab-israeliana. Es va unir a Hamàs el 1980 i va esdevenir fundador de l’aparell d’intel·ligència interna, que es coneix com a Majd. El 1988 va ser condemnat per haver participat en l’assassinat de dos soldats israelians i quatre palestins sospitosos de col·laborar amb Israel. Va passar 20 anys tancat en una presó israeliana i ell ha explicat que va passar aquell temps estudiant “l’enemic” i fins i tot aprenent hebreu. El 2011 va ser alliberat com a part de l’acord amb el qual es van intercanviar 1.000 presoners palestins per Gilad Shalit, un soldat de les FDI que havia estat capturat i portatlle a Gaza, on va romandre retingut més de cinc anys.