El primer cara a cara entre Kamala Harris i Donald Trump, els dos aspirants a la presidència de la nació més poderosa del món, ha monopolitzat l’atenció dels nord-americans i de tot el planeta, davant la transcendència que tindrà la victòria de la candidata demòcrata o l’expresident republicà no només pel país, també per la geopolítica global. La sensació generalitzada és que Kamala Harris ha tingut una actuació sòlida i ha sortit reforçada perquè ha aconseguit posar a Donald Trump a la defensiva durant gran part del debat, amb un candidat republicà que es va refugiar en les fake news i les teories de la conspiració per il·lustrar les seves postures sobre la immigració o l’avortament, que han estat els temes més candents del debat celebrat a Filadèlfia i retransmès per la cadena ABC News. Un sondeig ràpid de la CNN va mostrar que el 63% dels consultats pensaven que Harris va guanyar el debat, davant del 37% que va afavorir Trump, uns resultats que difereixen molt del que opina el mateix Trump, que després del debat va assegurar que ell havia guanyat i el va qualificar de "el seu millor debat de la història" i “el millor debat en el qual he participat mai”, el que alguns observadors han vist com un signe d’inseguretat.

Anàlisis els experts

Però la demostració més flagrant que el debat no va anar bé per Trump, més enllà que Taylor Swift donés el seu veredicte a favor de Harris -amb l’impacte que pot tenir entre els votants-, va ser que en els mateixos mitjans tradicionalment favorables a Trump coincideixen que la seva actuació no va ser l’esperada i que Harris va aconseguir posar-lo a la defensiva durant gran part del cara a cara. Aquest és el cas de Fox News, on va haver-hi comentaristes que van considerar que l’expresident no va tenir el seu dia. Entre ells, Bret Hume, un destacat periodista de la cadena, que va afirmar: “No s’equivoquen… Trump ha tingut una mala nit”. I fins i tot Laura Ingraham, que s’ha significat pel seu trumpisme, va reconèixer que el republicà “ha desaprofitat algunes oportunitats”. A més, la presentadora de MSNBC, Raquel Maddow, va suggerir que Harris podria haver realitzat “la millor actuació en un debat presidencial televisat de la història”. 

Satisfacció demòcrata

Després del fracàs del president Joe Biden quan era el candidat a les presidencials del 5 de novembre en el debat contra Trump, que va acabar desembocant en la seva renúncia, els demòcrates van respirar alleugerits i satisfets amb l’actuació de la seva candidata. Consideren que Harris va aconseguir esborrar la mala imatge que va deixar Biden i que la candidata va mostrar tenir el control del debat, adoptant una estratègia agressiva des del començament, inclús forçant a Trump a donar-li una encaixada de mans, cosa que no havia fet amb altres rivals,

Les fortaleses de Harris

A més de la seguretat i el control de la situació demostrat per Harris, mostrant la seva versió més afilada i combativa, alguns observadors han destacat com va aconseguir treure de les seves “zones de confort” a Trump i posant-lo a la defensiva, forçant-lo a recórrer a les falsedats ridiculitzades sobre que els immigrants “es mengen les mascotes” a Springfield o a acusar els demòcrates de permetre “avortaments amb nou mesos” de gestació i fins i tot “després del naixement”, el que seria un infanticidi que és il·legal en els 50 estats del país. Els mateixos moderadors del debat van haver d’interrompre Trump per aclarir la falsedat i inexactitud de les seves afirmacions.

 

Les febleses de Trump

Però a més del contingut del seu discurs, els analistes també han observat que la imatge de competència i seguretat de Kamala Harris ha contrastat amb la d’un Donald Trump que en moments va semblar “caòtic”, “inconnexe”, es va mostrar “nerviós i més exacerbat”, i la seva inusual compareixença de premsa immediatament després del debat per insistir repetidament que havia guanyat es va considerar “una mala senyal”. La intenció del republicà amb la seva compareixença sorpresa davant els mitjans va ser contraprogramar Harris i contrarestar les opinions favorables a la seva rival, mostrant el seu convenciment que ell havia estat el gran guanyador del debat. Però fins i tot, hi ha qui va notar que el seu llenguatge corporal no coincidia amb les seves paraules, quan va afirmar que havia gaudit del debat, i que “el llenguatge no verbal l’estava traint”. A més, Trump va expressar la seva frustració amb els moderadors del debat, i es va queixar que havia estat un “tres contra un”. Els moderadors van ser David Muir, presentador i redactor en cap de World News Tonightd'ABC News i Linsey Davis, presentadora de Prime d'ABC News Live.

La influència del debat

Aquest suposava el setè debat presidencial per Trump i el primer per Harris, i s’ha considerat un debat històric a causa de les circumstàncies úniques de la campanya, amb un canvi de candidat pocs mesos abans de la cita electoral. Els analistes creuen que el debat ha ajudat a donar a conèixer millor Harris, però que els votants que ja han decidit el seu vot difícilment canviaran d’opinió, però si pot tenir una influència pels votants indecisos, que representen un percentatge significatiu de l’electorat que pot estar entre el 20 i el 30%, i que cal esperar uns dies per veure reflectits aquestes percepcions en les enquestes formals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!