Els Estats Units i el Regne Unit han llançat atacs aeris contra més d'una dotzena de llocs utilitzats pels houthis iemenites a qui l'Iran dona suport, segons funcionaris nord-americans. L'atac és la resposta més contundent fins ara pels atacs dels houthis amb drons i míssils als vaixells comercials del mar Roig, que va començar després que esclatés la guerra a Gaza.
Però, qui són els houthis? Es tracta d'un grup de milícies del Iemen que porten el nom del seu fundador, Hussein Badreddin al-Houthi, i van sorgir a la dècada del 1990, en oposició a la influència religiosa d'Aràbia Saudita al Iemen. El grup, segons destaca el The Guardian, compta amb uns 20.000 combatents i té sota control l'oest del país i la costa del mar Roig. La relació amb la guerra a Gaza té fàcil explicació. Els houthis tenen el suport de l'Iran i també donen suport a Hamàs, a la guerra. Poc després de la massacre de Hamàs, el dia 7 d'octubre, el líder de la milícia, Abdul Malik Al-Houthi, va dir que els seus combatents estaven "llestos per ser mobilitzats" i "unir-se al poble palestí i enfrontar-se a l'enemic".
Què està passant al mar Roig
En aquest sentit, el mar Roig és un dels canals de navegació més densament poblats del món, i es troba al sud del canal de Suez, la via fluvial més important que connecta Europa amb Àsia i Àfrica oriental. Poc després de l'inici de la guerra a Gaza, els houthis van començar a llençar atacs amb míssils i drons contra vaixells comercials al mar Roig, la majoria dels quals van ser interceptats pels EUA i Israel.
Les tensions van anar a més quan el 19 de novembre, els militants van fer servir un helicòpter per aconseguir el control d'un portaavions d'una empresa japonesa i vinculat a un empresari d'Israel. I també en van segrestar la tripulació. Els houthis van dir que els vaixells que sentissin que d'alguna manera estaven vinculats amb Israel o els seus aliats "es convertien en un objectiu legítim per a les forces armades".
Els EUA no van intervenir directament fins al 31 de desembre, quan helicòpters de l'Armada dels EUA van disparar contra un grup de petites embarcacions que intentaven abordar un vaixell. La mort de 10 militants hauria marcat una nova fase de la crisi, tal com destaca el mateix mitjà britànic. El 9 de gener, vaixells de guerra dels EUA i britànics van fer caure 21 drons. Antony Blinken, secretari d'Estat dels EUA, va dir que nous atacs podrien provocar una resposta militar.
Com es veuen els atacs dels houthis al Iemen i Aràbia Saudita
Al Iemen, els atacs dels houthis es veuen com un mètode legítim per exercir pressió sobre Israel i els seus aliats en defensa dels palestins. Els militants també creuen que els atacs al mar Roig poden convertir-los en un actor important. Els saudites estan intentant normalitzar les relacions amb l'Iran i lligar un acord de pau que podria reconèixer el control dels houthis al nord del Iemen.
Què diu Joe Biden dels atacs?
Joe Biden, el president dels Estats Units, ha dit que les forces nord-americanes i britàniques, amb el suport d'Austràlia, Bahrain, Canadà i els Països Baixos, han participat en l'atac nocturn, que ha involucrat almenys 60 objectius en 16 llocs al voltant del Iemen. En un comunicat, Biden ha dit: "Aquests atacs són una resposta directa a atacs houthis sense precedents contra vaixells marítims internacionals al mar Roig". Biden també ha constatat que estaria disposat a autoritzar nous atacs contra el Iemen si els atacs dels houthis contra el transport marítim no cessaven. "No dubtaré a prendre mesures addicionals per protegir la nostra gent i el lliure flux del comerç internacional, segons calgui".