La guerra a Ucraïna ha assolit una nova dimensió després que el govern ucraïnès anunciés la captura de dos ciutadans xinesos que combatien al costat de les forces russes a la regió de Donetsk. Aquesta seria la primera evidència confirmada de la presència directa de personal d’origen xinès en el camp de batalla ucraïnès, en un moment delicat per a les relacions internacionals. Els detinguts, identificats com Zhang Renbo i Wang Guangjun, van ser mostrats en vídeos difosos per la presidència d’Ucraïna, on apareixien mostrant els seus passaports xinesos. En un comunicat oficial, el president Volodímir Zelenski va declarar que les autoritats ucraïneses tenen constància de la presència de més de 150 ciutadans xinesos lluitant activament al costat de l’exèrcit rus.
➕ Més de 155 soldats xinesos lluiten a Ucraïna: les claus
Què diu la Xina sobre els seus soldats a Ucraïna?
La reacció de Pequín no s’ha fet esperar. El govern xinès ha negat categòricament qualsevol implicació militar oficial en el conflicte, al·legant que es tracta de ciutadans que podrien haver actuat de forma independent. Tanmateix, ha confirmat que està investigant la identitat dels capturats i l’autenticitat de la informació proporcionada per Ucraïna. Aquest episodi ha generat una allau de reaccions en l'àmbit diplomàtic.

Per a molts analistes internacionals, la possibilitat que soldats o mercenaris xinesos estiguin combatent a Ucraïna podria indicar una cooperació més profunda entre Rússia i la Xina, del que Pequín ha volgut admetre públicament. La col·laboració entre ambdós països ja ha estat objecte de sospita per part d’agències d’intel·ligència occidentals, que afirmen que la Xina ha donat suport indirecte a la maquinària de guerra russa, subministrant components tecnològics i mantenint un elevat nivell de compres energètiques russes, que han ajudat a mitigar l’impacte de les sancions internacionals.
Ucraïna: un conflicte geopolític
El conflicte d’Ucraïna, que va començar l’any 2022 amb la invasió russa, s’ha convertit en un escenari geopolític on les grans potències mesuren les seves influències. La implicació de la Xina, encara que sigui parcial o simbòlica, podria tenir conseqüències de gran abast. A més, aquesta situació posa en qüestió la posició de Pequín com a suposat actor neutral i com a membre del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.
Per altra banda, Occident, especialment els Estats Units i la Unió Europea, ha reaccionat amb preocupació davant aquestes revelacions. Diversos governs estan ja plantejant la possibilitat de revisar les relacions amb la Xina i fins i tot implementar noves sancions si es confirma que hi ha hagut implicació estatal en el suport militar a Rússia.

Mentrestant, a Ucraïna, la guerra continua sense treva. La captura de combatents estrangers no és nova —diversos mercenaris de diverses nacionalitats han estat identificats en el conflicte—, però el cas xinès marca un punt d’inflexió i podria obrir un nou capítol en la configuració global del conflicte.
Ucraïna: partida com Berlín després de la Segona Guerra Mundial?
Tot plegat, el dia que s'ha sabut que Ucraïna podria dividir-se com va fer-ho Berlín després de la Segona Guerra Mundial. Aquesta ha estat l'afirmació que ha suggerit l'enviat de Donald Trump a Kíiv, mentre Rússia es resisteix a acceptar una treva. El general Keith Kellogg hauria afirmat que el país es podria dividir en zones de control, amb tropes britàniques i franceses com a part d'una "força de seguretat" a l'oest i les forces de Moscou a l'est.
➕ Ucraïna: podria quedar dividida com Berlín després de la Segona Guerra Mundial?
Entre elles se situarien forces ucraïneses i una zona desmilitaritzada, però els Estats Units no aportarien forces terrestres, ha puntualitzat. "Gairebé es podria assemblar al que va passar amb Berlín després de la Segona Guerra Mundial, quan hi havia una zona russa, una francesa i una britànica", ha declarat al diari Times. Kíiv encara no ha fet declaracions al respecte.