El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, dimitirà com a líder del govern canadenc i del Partit Liberal després d'anys al poder. Ha estat durant nou anys primer ministre del Canadà i gairebé dotze al capdavant del Partit Liberal de l'Estat americà. Tanmateix, no dimitirà de forma immediata, sinó que ho farà un cop el seu partit esculli un nou líder per tal que es pugui presentar amb garanties a les eleccions de finals d'octubre. I és aquí on comença el ball de noms. A hores d'ara hi ha fins a set noms que estan sobre la taula per succeir el líder dels liberals, partit que les enquestes situen com a segona força molt lluny dels conservadors.

L'exvicepresidenta Chrystia Freeland

El primer nom que sona és l'exvicepresidenta Chrystia Freeland. És diputada de Toronto i va dimitir el passat desembre a causa de desavinences amb l'oficina del primer ministre. De fet, li va enviar una carta de renúncia pública plena de retrets. Abans d'entrar en política era periodística i va ser escollida a la Cambra dels Comuns l'any 2013. Va ser ministra d'Afers Exteriors, negociant l'acord de lliure comerç amb els Estats Units i Mèxic. Més tard va ser nomenada vicepresidenta i ministra de finances, convertint-se en la primera dona a exercir aquesta cartera. Ha criticat a Trudeau per no ser prou contundent davant l'amenaça de Trump d'imposar aranzels nord-americans als productes del Canadà, a més de donar suport fermament a Ucraïna. 

L'exdirigent del banc central Mark Carney

Mark Carney ha estat els últims mesos assessor especial de Trudeau i ha aspirat a ocupar la cartera de Finances. No ha ocupat mai cap càrrec públic, però ha estat al capdavant del Banc Central del Canadà i del Banc Central d'Anglaterra. És enviat especial de les Nacions Unides per a l'acció climàtica.

Anita Anand, ministra de transports

Anita Nand és advocada i va entrar en l'escena política el 2019 quan va ser escollida per representar la circumscripció d'Oakville, als afores de Toronto. Té formació en regulació dels mercats financers i govern corporatiu. Va ser ministra de Defensa el 2021, i va encapçalar les ajudes del Canadà a Ucraïna. Després, va ser nomenada supervisora de la Junta del Tresor, i el passat desembre Trudeau la va recuperar en el ministeri. 

François-Philippe Champagne, ministre d'Innovació, Ciència i Indústria 

François-Philippe Champagne és un antic empresari i especialista en comerç internacional. Va entrar a la Cambra dels Comuns l'any 2015 i ha passat pels ministeris d'Exteriors, comerç internacional i, ara, d'Innovació, Ciència i Indústria. Champagne és del Quebec, una de les veus nacionalistes del país. 

Mélanie Joly, ministra d'Afers Exteriors

Mélanie Joly és advocada i ha encapçalat els últims mesos les relacions amb Ucraïna. És una política francòfona de Mont-real, que ha gestionat alguna crisi diplomàtica, com la de l'assassinat d'un líder separatista sikh a terra canadenca per part d'indis. 

Dominic LeBlanc, ministre de Finances i Assumptes Intergovernamentals

Dominic LeBlanc és una de les persones de més confiança de Trudeau. De fet, el va acompanyar a Mar-a-Lago al novembre per reunir-se amb Donald Trump. Fa més de dues dècades que és parlamentari, després de ser-ne escollit per primer cop l'any 2000. De fet, el seu pare va ser ministre del pare de Trudeau, Pierre Trudeau. Va intentar liderar el partit l'any 2008, però va perdre davant Michael Ignatieff. 

Christy Clark, antiga primer ministre provincial

Christy Clark va exercir com a líder de la província canadenca de la Colúmbia Britànica entre el 2011 i el 2017. Ha estat crítica amb Trudeau i en els darrers temps ha après el francès, un requisit indispensable per ser política federal. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!