República de Macedònia del Nord, així és com es dirà l'Antiga República Iugoslava de Macedònia (FYROM, en les sigles en anglès) després de 27 anys de disputa sobre l'ús del nom del seu veí del sud. Grècia i Macedònia van assolir ahir un acord històric sobre el nom de l'exrepública Iugoslava, qüestió que ha afectat les relacions entre els dos països durant dècades.

"En un moment en què altres països estan atrapats pel virus del nacionalisme, Grècia s'alça com a campió en solucionar pacíficament les seves diferències. Els grecs hem d'estar orgullosos no només del nostre passat sinó també del nostre futur, com a pilar d'estabilitat, creixement i cooperació regional," va dir el primer ministre grec, Alexis Tsipras.

En un missatge televisat dirigit a la població grega, Tsipras va afegir: "A partir d'ara els 140 països que el reconeixen com a República de Macedònia el reconeixeran com a República de Macedònia del Nord".

Amb aquest acord es pretén eliminar el conflicte i tota confusió possible respecte a la regió homònima al nord de Grècia.

Macedònia region map viquipèdia

Mapa/Wikimedia

En una compareixença davant la premsa a a capital de Macedònia Skopje, el primer ministre macedoni, Zoran Zaev, va recalcar que "la llengua macedònia i la identitat ètnica estan garantides". L'homòleg de Tsipras va destacar que la resolució d'aquesta disputa podria "treure'ns de l'aïllament" mentre es defensa la seva identitat.

Reaccions a la modificació

En els propers dies els ministres d'Afers Exteriors d'ambdós països firmaran l'acord i la propera setmana passarà a votació en el Parlament macedoni, on requeriria només una majoria simple.

El líder del partit dels Grecs Independents i ministre de Defensa grec, Panos Kammenos, va reafirmar el seu rebuig i va assegurar que els vuit diputats de la seva formació votaran en contra, però va deixar clar que malgrat aquest dissens el seu partit no abandonarà el Govern.

A FYROM, el president del país, Gjorge Ivanov, va acusar Zaev de negociar de manera irresponsable amb el seu homòleg grec i va reiterar la seva negativa a una revisió de la Carta Magna i al canvi del nom constitucional de l'Estat.

A l'estranger, en canvi, les reaccions van ser positives i immediates. L'alta representant de Política Exterior de la Unió Europea, Federica Mogherini, va felicitar els dos líders per la seva "determinació i lideratge".