Els combats entre l'exèrcit d'Israel i Hamàs han tingut un patró similar, amb incursions terrestres generalment precedides per un intens bombardeig. Israel també ha fet ús del poder aeri i dels bombardejos des de l'artilleria terrestre contra el que diu que és infraestructura militar de Hamàs, incloent-hi edificis governamentals, comissaries de policia, centres d'entrenament i llars d'alts funcionaris. Ara bé, tal com destaca el The Guardian, Israel té un enorme avantatge en termes de l'exèrcit, tecnologia, sistemes d'armes i logística. 

🔴 Guerra d'Israel a Gaza, DIRECTE | Última hora del conflicte amb Palestina
 

En aquest sentit, la geografia de Gaza és limitant per a les operacions i per aquest motiu tendeixen a fer servir les mateixes rutes d'aproximació. En el passat, tal com destaca el mateix diari britànic, fins ara Israel havia fet servir posicions amb vista al centre de Gaza, per intentar tallar les comunicacions entre la ciutat de Gaza i el sud, i altres llocs per intentar dividir la zona. En aquest sentit, Hamàs i altres faccions saben que aquestes rutes són les que Israel podria fer servir i acostumen a tenir línies de defensa en aquestes posicions. 

Quina serà la resposta de Hamàs?

Les forces d'Israel han patit intensos atacs quan han intentat avançar cap a ciutats urbanes. Segons destaca el mateix diari britànic, Hamàs i altres faccions han aconseguit mines antitancs i míssils guiats que han fet servir amb foc de morter. Israel té experiència en lluitar amb vehicles armats, però es creu que Hamàs té ara un gran arsenal armamentístic.

En aquest sentit, Hamàs té anys d'experiència lluitant contra l'exèrcit d'Israel. Un problema important per a Israel en qualsevol intent d'ofensiva terrestre és que haurà d'enfrontar-se a posicions preparades de Hamàs, incloent-hi túnels de combat desenvolupats àmpliament al llarg dels anys, i en alguns casos, equipats amb sistemes de comunicació. 

Els túnels de Hamàs, ja no són el que eren. El The Guardian destaca que abans podrien ser rudimentaris, però que ara hi ha enginyers al darrere amb una experiència considerable en la construcció d'indrets subterranis, reforçats i ben amagats per a fer-los servir com a centres de comandament que permeti observar les línies d'aproximació israelianes. El mateix diari ressalta que Israel tenia una clara avantatge, però que ara que els drons són més assequibles, Hamàs s'ha posat les piles. 

Quina és la voluntat d'Israel amb Gaza?

Segurament, si parlem de capacitats militars, Israel la tindria i també la voluntat, després de l'atac de dissabte i també després que el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, anunciés aquest dilluns el bloqueig total de la Franja de Gaza, d'ocupar el territori. El bloqueig a la franja significa que l'enclavament palestí quedarà sense subministrament d'electricitat, aliments i combustible, enmig d'una guerra entre Israel i el moviment islamista Hamàs. Ara bé, cal tenir en compte que aquesta maniobra, la d'ocupar el territori de la franja, podria tenir un alt cost per a l'exèrcit d'Israel i també pel que fa als civils palestins. A més, també cal tenir en compte els ostatges israelians. 

Una ocupació seria, doncs, un desafiament important. Un fet que, segons el The Guardian, fa pensar que Israel optaria per una invasió total, per aconseguir una derrota integral de Hamàs.