Nova Caledònia segueix submergida en les protestes contra la modificació del cens electoral a l'illa per part de l'Assemblea Nacional francesa. Després de dies de manifestacions i disturbis hi ha sis morts i centenars de detinguts. La crisi en aquest territori insular de França s'ha convertit en una prioritat per París, que sospita que les protestes no han esclatat tant per si soles. Concretament, el govern francès ha apuntat directament a la ingerència d'un Estat en les protestes: Azerbaidjan

🇳🇨 Què passa a Nova Caledònia i per què pot marcar la geopolítica del Pacífic?

El ministre francès de l'Interior, Gérald Darmanin, ha declarat públicament que Azerbaidjan, juntament amb la Xina i Rússia, està interferint en els assumptes interns de Nova Caledònia: "No és una fantasia. És una realitat" Per què París acusa un país del Caucas d'ingerir en la política de Nova Caledònia? França sustenta la seva acusació en les observacions de Viginum, el servei governamental francès encarregat de vigilar les campanyes de desinformació a internet. Aquesta agència sosté que ha trobat almenys 86 missatges a Twitter (actual X) de comptes vinculats al partit que governa Azerbaidjan que donaven suport i animaven les protestes a Nova Caledònia, segons informa El Español. 

Darmanin ha recordat que el règim azerbaidjanès "és una dictadura que massacra" part de la seva població, i per això segons la seva opinió aquesta col·laboració "dona una idea" sobre el que suposa la democràcia per a "alguns líders" independentistes de Nova Caledònia.

Per què s'interposaria Azerbaidjan en aquest conflicte? 

Azerbaidjan no ha trigat gaire a espolsar-se qualsevol responsabilitat. "És una altra acusació infundada contra l'Estat azerbaidjanès i els seus suposats vincles amb dirigents que defensen la independència de Nova Caledònia", ha afirmat el portaveu de la diplomàcia azerbaidjanesa, Aykhan Hajizade. Tanmateix, quin interès pot tenir aquest país en involucrar-se en un conflicte intern francès? La resposta es pot trobar en un dels interessos geopolítics d'aquest Estat del Caucas. 

Les relacions entre França i Azerbaidjan no han estat precisament fluides darrerament. El motiu és el suport a francès a Armènia en el conflicte fronterer amb Azerbaidjan. Després de la guerra de 2020 i la posterior ofensiva de 2023 d'Azerbaidjan per recuperar el control de l'Alt KarabakhFrança ha donat suport obertament a Armènia. Segons remarca Euronews, això implica u acords de defensa i subministraments de material militar.

França contra Tiktok per les protestes

La situació a Nova Caledònia està escalant de tal manera que l'Executiu francès ha pres una mesura inèdita: prohibir la xarxa d'origen xinès TikTok per evitar que els saquejadors s'organitzin. La rebel·lió a Nova Caledònia, considerada la més greu des del 1988, ha portat l'Executiu de Macron a prendre mesures inèdites, com la prohibició de la xarxa social xinesa TikTok per evitar que els insurrectes, la majoria joves menors de 30 anys, es puguin comunicar i concertar-ne els atacs.

Aquesta mesura respon a més al temor de París que altres Estats estrangers estiguin darrere dels disturbis, incitant els manifestants que segueixin amb les seves accions violentes. En la mateixa línia en què s'emmarquen les acusacions contra Azerbaidjan. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!