El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats d'aquest dimecres que Espanya reconeixerà Palestina com a estat dimarts que ve dia 28. Serà al Consell de Ministres ordinari, alhora que Irlanda, Eslovènia i Malta, amb qui el cap de l'Executiu fa mesos que coordina esforços per dur a terme simultàniament aquest reconeixement. A finals de març, es va signar un acord al marge de la reunió del Consell Europeu celebrada a Brussel·les. A l'anunci s'hi afegeix també Noruega, país que no pertany a la Unió Europea, i el Parlament del qual va instar a reconèixer l'Estat palestí el mes de novembre passat.

L'Estat palestí gaudeix del reconeixement de 143 països dels 193 que formen l'ONU. La majoria dels estats que reconeixen Palestina són a l'Amèrica del Sud, l'Àfrica i Àsia —molts en aquests dos últims continents—, països àrabs que van viure com un atac la creació de l'Estat d'Israel a mitjan segle XX. De fet, a l'Àfrica, els únics que no reconeixen Palestina són el Camerun i Eritrea.

A la UE, de moment, només són nou els països que reconeixen l'Estat de Palestina: Bulgària, Xipre, Eslovàquia, Hongria, Malta, Polònia, la República Txeca i Romania, i Suècia, que ho va fer el 2004. Ara, Espanya, Irlanda i Noruega avalen el govern de Mahmud Abbas, i Eslovènia i Malta han subratllat la seva "disposició" a reconèixer Palestina, quan "pugui fer una contribució positiva i les circumstàncies siguin les correctes".

La possible resposta d'Israel

Després del reconeixement d'Espanya, Irlanda i Noruega, Israel ja ha cridat els ambaixadors a consultes. El ministre de Finances d'Israel, l'ultradretà Bezalel Smotrich, va proposar aquest dimecres crear un assentament il·legal a la Cisjordània ocupada per cada país que reconegui unilateralment l'Estat palestí, després dels anuncis d'Espanya, Irlanda i Noruega.

Smotrich, el partit del qual, Sionisme Religiós, va ser clau per a la formació del govern de coalició liderat per Benjamin Netanyahu, ha fet aquesta proposta en una carta adreçada al primer ministre, en què li va exigir castigar l'Autoritat Palestina per buscar "un reconeixement unilateral com a nació".

A la carta, el ministre ha suggerit, a més, que les autoritats palestines són responsables de la decisió recent del fiscal en cap de la Cort Penal Internacional, Karim Khan, de sol·licitar ordres d'arrest contra Netanyahu i contra el seu ministre de Defensa, Yoav Gallant, per la guerra a Gaza.

Espanya, Irlanda i Noruega han anunciat aquest dimecres que reconeixeran oficialment l'Estat palestí el 28 de maig vinent, cosa que ha generat una resposta irada de les autoritats israelianes, que defensen que es tracta d'un premi al terrorisme.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

 

Imatge principal: president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas / Europa Press