Només arribar a la Casa Blanca, Donald Trump va complir amb la seva promesa electoral d’indultar als més de 1.600 condemnats per l’assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021, on van morir quatre persones i més de 140 policies van quedar ferits. Un perdó presidencial “total, complet i incondicional” que inclou commutar les llargues penes de presó per sedició que pesaven en alguns dels líders i caps dels principals grups de l’extrema dreta responsables d’aquell assalt instigat pel Trump, com Proud Boys o Oarth Keepers, entre els quals es troben els personatges més mediàtics i les cares icòniques d’aquest assalt, com són Enrique Tarrio, Stewart Rhodes, Jacob Chansley, Julian Khater i Rachel Powell.

Reaccions polítiques i socials

La decisió de Trump ha provocat moltes reaccions en la política i la societat nord-americana: indignació entre els legisladors que van estar en perill durant l’assalt i alguns dels 140 policies ferits en l’atac, com Michael Fanone, exoficial del Departament de Policia Metropolitana de Washington greument ferit durant el motí, que va expressar sentir-se traït pel seu país. També una divisió al carrer, on els seguidors de Trump es van concentrar a les portes del centre de detenció de Washington esperant l’alliberament dels indultats, mentre prop de mig centenar de membres dels Proud Boys van marxar pels carrers de Washington, escortats per policies, i es van enfrontar verbalment als manifestants antitrumpistes. En canvi, algun dels indultats també ha sorprès per mostrar-se contrària a la mesura de Trump, com Pamela Hemphill, que creu que acceptar l’indult seria un insult a la policia.

Els demòcrates van reaccionar amb indignació, oposició i preocupació a la mesura de Trump, i en la Cambra de Representants han advertit de les greus conseqüències que els indults podrien tenir tant per l’estat de dret com per la seguretat del país.  Els congressistes més ultradretans, com Andy Biggs i Chip Roy, van celebrar la mesura, arribant inclús a rebre als indultats en les portes de la presó. Però també alguns líders republicans, com el president de la Cambra de Representants, Mike Johnson, han evitat criticar directament la decisió de Trump, argumentant que és una prerrogativa presidencial, però altres sí que han expressat obertament el seu desacord. La senadora Lisa Murkowski es va mostrar “decebuda”, mentre que el senador Thom Tillis va declarar que no està “d’acord” amb els indults. 

De condemnats a herois patriotes

El cas és que els rostres més mediàtics d’aquell assalt, els considerats caps del motí, ja estan al carrer, i a més, envalentits sabent que tenen en el poder a un president que els considera uns herois “molt patriotes”, i “absolutament innocents”, víctimes d’haver exercit el seu dret a protestar el resultat de les eleccions, perquè sabien que els resultats “van ser manipulats”, que el cas contra ells no va ser més que “un truc polític”. Trump, que va arribar a dir que el que va passar el 6 de gener al Capitoli va ser “un acte d’amor”, els ha indultat perquè està convençut que els atacs contra els agents de policia van ser “incidents menors” i que les penes que s’han aplicat a les 1.600 persones involucrades en l’assalt, en molts casos, han estat tractades injustament pel sistema legal. "Vaig considerar que les seves sentències eren ridícules i excessives", va sostenir Trump als periodistes dimarts quan li van preguntar sobre la polèmica mesura, qualificada de “vergonyosa” pels demòcrates.

Quins són aquests líders icònics de l’assalt indultats?

Enrique Tarrio: Conegut per la seva retòrica antimusulmana i misògina i per liderar els Proud Boys, un grup que es descriu com “xovinistes occidentals” i que en el 2021 el govern canadenc va designar com una entitat terrorista, citant el seu paper essencial en la violència del 6 de gener en el Capitoli. Tarrio, d’origen cubà, va néixer a Miami en 1984 o 1985 -segons diferents fonts- i va ser el líder de Proud Boys de 1918 al 2021, quan es va produir l’assalt al Capitoli i va ser condemnat a 22 anys de presó per conspiració sediciosa en setembre de 2023, sent aquesta la condemna més llarga en relació amb l’assalt. Després del seu alliberament, Tarrio va tornar a Miami  el 22 de gener del 2025, on va ser rebut per familiars i periodistes a l'aeroport, i en arribar va expressar la seva gratitud cap al president Trump i va declarar estar "encantat de tornar a estar amb la meva família". Els seus partidaris el consideren un “veritable heroi nord-americà”. D’altra banda, el seu alliberament també ha suscitat una allau de crítiques. Altres membres de Proud Boys que van ser condemnats i ara alliberats són Ethan Nordean (condemnat a 18 anys de presó), Joseph Biggs (17 anys), Zachary Rehl (15 anys) i Dominic Pezzola (10 anys).

Enrique Tarrio (Europa Press)
Enrique Tarrio (Europa Press)

Stewart Rhodes: Nascut com a Elmer Stewart Rhodes III, és fundador i líder del grup de milícies antigovernamentals d'extrema dreta Oath Keepers. Va ser condemnat per conspiració sediciosa pel seu paper el 6 de gener de 2021 per l’assalt al Capitoli a 18 anys de presó en maig de 2023, un altre de les sentències més llargues. Rhodes, de 58 anys, és natural de Granbury, Texas, i es va graduar en la facultat de Dret de Yale, i és paracaigudista de l’exèrcit dels Estats Units. Va formar els Oath Keepers el març de 2009, que es va convertir en una de les organitzacions més grans del moviment de les milícies patriòtiques. Rhodes, inconfusible pel seu pegat negre en un ull, va ser posat en llibertat aquest dimarts i es va mostrar molt agraït a Trump. Segons la sentència per la qual va ser declarat culpable de sedició, Rhodes va dirigir als seus seguidors per ràdio des de fora del Capitoli “com un general en el camp de batalla”.

Stewart Rhodes
Stewart Rhodes

Jacob Chansley: També conegut com a Jake Angeli i com el xaman QAnon, va ser una de les imatges de l’assalt a causa de la seva vestimenta, amb un tocat de pell d’animal, banyes de búfal, la cara pintada amb els colors de la bandera dels Estats Units, que també portava en una llança. Chansley va ser un dels primers esvalotadors de la multitud en entrar a l’edifici, utilitzant un megàfon, i va pujar al primer pis de l’edifici. Aquest activista pro-Trump és seguidor de les teories conspiratives del moviment QAnon, sorgit el 2017 i que defensa que hi ha una trama secreta organitzativa al Deep State contra Trump perquè aquest està lliurant una guerra secreta contra una elit de pedòfils adoradors de Satanàs que controlen el govern, les empreses i els mitjans de comunicació. Chansley es va declarar culpable d’obstruir un procediment oficial i va ser condemnat a 41 mesos de presó el novembre de 2021. Va ser descrit pels fiscals com "el rostre públic del motí del Capitoli".

Jacob Chansley
Jacob Chansley

Julian Khater: Aquest home de 33 anys de Somerset, Nova Jersey, va ser condemnat a sis anys i vuit mesos de presó en gener del 2023 per agressió, resistència i obstrucció als agents de policia, per haver ruixat amb gas pebre a l’agent Brian Sicknick, que va morir l’endemà de l’atac. Aquesta mort va causar una gran commoció al país, però Khater no va ser condemnat per aquest fet, donat que el metge forense de Washington va dictaminar que Sicknick va morir per causes naturals, tot i que si va afegir que els "disturbis i tot el que va succeir van influir". Khater va ser arrestat el 15 de març de 2021 i inicialment es va declarar innocent abans de canviar la seva declaració a culpable l'1 de setembre de 2022 de dos delictes greus per atacar els oficials amb una arma perillosa.

Julian Khater
Julian Khater

 

Rachel Powell: Coneguda com “la dama de la gorra rosa” o la “dona del megàfon”, va estar implicada en l’assalt dirigint als esvalotadors, i va fer servir un piolet per trencar finestres del Capitoli, facilitant l’ingrés dels manifestants. Va ser declarada culpable de nou càrrecs, entre ells el d’haver entrat a l’edifici d'accés restringit amb una arma perillosa, violència física i destrucció de propietat governamental, i condemnada a 4 anys i 9 mesos i 36 mesos de llibertat vigilada, a més d’una multa de 8.000 dòlars. Powell, de 43 anys i natural del compat de Mercer (Pennsilvània), és mare de vuit fills.

Rachel Powell en l'actualitat i quan va assaltar el Capitoli
Rachel Powell en l'actualitat i quan va assaltar el Capitoli