Viatjar arreu del món sense necessitat de visat per entrar en un país és un luxe a l’abast de no tots els ciutadans. L’accés a aquest luxe és una qüestió de passaport, i alguns són més poderosos que d’altres. Existeixen diversos rànquings de quins són els passaports amb més influència internacional, i un dels més importants és el que elabora Henley & Partners, una firma d’assessorament sobre ciutadania i residència global amb seu a Londres, que realitza, amb dades històriques que abasten 19 anys, l’índex de passaports Henley. I segons aquest rànquing de tots els passaports del món, elaborat segons el nombre de destinacions a les quals els seus titulars poden accedir sense un visat previ, en el 2024 el passaport més poderós del món és el de Singapur, que permet viatjar a un total de 195 destinacions.
El passaport vermell per fora i morat per dins de Singapur va desbancar al del Japó en el rànquing de passaports més poderosos del món el 2023, després de cinc anys amb els nipons liderant la classificació, donat que les destinacions a les quals es pot accedir sense visat van disminuir. El Japó ocupa actualment el segon lloc, però empatat amb Espanya, Alemanya, França i Itàlia. Els seus ciutadans poden viatjar a 192 destinacions sense necessitat d’un visat. A continuació es classifiquen els passaports d’Àustria, Finlàndia, Irlanda, Luxemburg, Països Baixos, Corea del Sud i Suècia, amb 191 destinacions. Empatats en la quarta posició es troben Bèlgica, Dinamarca, Nova Zelanda, Noruega, Suïssa o el Regne Unit, amb 190 destinacions, seguits per Austràlia i Portugal (189), Grècia i Polònia (188); els del Canadà, República Txeca, Hongria i Malta (187).
Altres països es troben més avall en el rànquing, com els Estats Units, que ocupa la vuitena posició amb la possibilitat de viatjar a 186 països sense visat, o la Federació Russa, en el lloc 45, amb 116 destinacions sense visat; la Xina, en el lloc 59, amb 116 destins sense visat, o Israel, que es troba en el lloc 18è, amb 170 destinacions permeses, empatat amb Hong Kong. En el cas d’Amèrica Llatina, el passaport més poderós és el de Xile, que es troba en el lloc 15 del rànquing, i permet als seus ciutadans viatjar a 175 països sense visat. Per darrere, en el lloc 17 se situen els passaports de l’Argentina i el Brasil (171), mentre que el de Mèxic té accés a 159 països sense visat. El que té pitjor rànquing (78è) és Cuba, i els seus ciutadans només poden viatjar sense visat a 62 destinacions.
Els passaports més febles
En l’altre extrem del rànquing, en el lloc 103 i com a passaport més feble del món, es troba el de l’Afganistan, que només té accés a 26 països i de poc pes internacional, com Bangladesh, Burundi, Cambodja, Guinea Bissau, Haití o Kenya. Començant per aquesta cua de pitjors passaports, segueixen Síria (lloc 102), amb 28 destinacions permeses, o l’Iraq, amb 31. Corea del Nord es troba en el lloc 96è i els seus ciutadans poden accedir a 41 països sense demanar visat. En aquesta part baixa del rànquing es troben també la majoria de països africans. El millor posicionat és el passaport de Sud-àfrica, que es troba en el lloc 47è, amb 106 destinacions, i el pitjor, Somàlia (99è lloc, amb accés a 35 països).
Les altres llistes
L’índex de Henley, que inclou 199 passaports i 227 destinacions de viatges diferents, és l’únic que es basa en dades exclusives de l’Associació de Transport Aeri Internacional (IATA), la base de dades d’informació de viatgers més gran i precisa, millorada per l’equip d’investigació de Henley & Partners. Aquesta llista, però, no és l'única que elabora una classificació dels passaports globals segons l’accés que disposen els seus ciutadans. Un altre índex és el d’Arton Capital, que té en compte els passaports de 193 països membres de les Nacions Unides, i sis territoris (Taiwan, Macau, Hong Kong, Kosovo, els territoris palestins i el Vaticà), però exclou territoris annexats a altres països. Aquesta llista s’elabora a través del seguiment dels portals de cada govern. Aquest rànquing col·loca als Emirats Àrabs Units en primera posició, amb una puntuació de 179, i el de l’estat espanyol es troba en el segon lloc, amb una puntuació de 178, per davant de França, Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Luxemburg, Àustria i Suïssa, amb 177 punts. En una altra llista, la que elabora Guide, Singapur també lidera el rànquing, seguit d’Espanya, França, Alemanya, Itàlia i el Japó.