El president rus, Vladímir Putin, ha nomenat Ramzan Kadírov, cap de la República de Txetxènia, com a nou tinent general de les Forces Armades de la Federació de Rússia. Fill del president txetxè assassinat Ajmat Kadírov, va accedir al càrrec de primer ministre després del greu accident automobilístic del seu predecessor, Serguei Abramov, amb l'aprovació del Parlament regional txetxè i l'aval del Kremlin. Putin, a través de la forta aliança amb Ramzan Kadírov, s'assegura un important aliat del Kremlin d'ètnia txetxena en una regió de fe islamista i on els conflictes amb els independentistes ja han costat conflictes bèl·lics. De fet, durant la Segona Guerra Txetxena, que va començar el 1999 i va coincidir amb l'ascens de Putin, els homes de Kadírov van ajudar Moscou a prendre el control de la República Txetxena als rebels separatistes.
Més enllà de la seva rellevància política com a líder del territori federal de Txetxènia, Ramzan Kadírov és especialment conegut pel cos de 3.000 homes que encapçala sota el nom de Kadirovtsy. Pel Kremlin es tracta d'un aliat amb un gran poder econòmic i militar que els hi permet reduir la presència de l'exèrcit a la zona. L'afinitat entre ambdós líders és tan gran que Putin l'ha condecorat amb la medalla d'Heroi de la Federació Russa. Val a dir que Kadírov ha estat acusat pels mitjans occidentals de no respectar els drets humans a Txetxènia.
Kadírov, que es defineix a si mateix com un creient de l'islam tradicional, és l'encarregat d'assegurar la victòria russa a Ucraïna. Juntament, amb més de 10.000 voluntaris txetxens que han viatjat a Ucraïna en dues onades, es troba en territori ucraïnès per "desnazificar i desmilitaritzar Ucraïna". Ara bé, ni els més sanguinaris combatents txetxens s'han escapat de l'efectiva resistència ucraïnesa. Així, segons ha transcendit a l'esfera pública, molts dels homes que van participar en el primer assalt al país haurien estat abatuts a la rodalia de la base aèria d'Hostomel.
Kadírov, un líder temut
A pesar de les baixes que hagin pogut patir, a principis de setmana Kadírov va viatjar a la ciutat assetjada de Mariúpol. Des d'allà, ha publicat un vídeo on se'l veu visitant Ruslan Geremeyev, un dels acusats per la família l'opositor rus Boris Nemtsov d'haver estat un dels ideòlegs del seu assassinat. Ara bé, en les imatges penjades a les xarxes socials no se'l veu sol, sinó que va acompanyat, entre altres, del seu fill Adam de 14 anys, que llueix roba militar. I és que Kadírov ha declarat que vol que el seu fill, un dels 12 que té, "conegui de primera mà els èxits i les necessitats dels nostres companys d'armes". En aquest sentit, ha assenyalat que no està d'acord amb la mesura de Rússia per reduir la pressió militar. Més enllà del seu fill, Kadírov té altres familiars dirigint l'escomesa contra Ucraïna. Concretament, Apti Alaoudinov, un altre familiar seu, comanda la segona onada de voluntaris que ha viatjat a Ucraïna per lluitar.
Els homes de Kadírov, amb fama de ser brutals, són molt importants per a Putin. Es tracta de soldats amb una gran experiència en la lluita urbana, una de les debilitats de l'exèrcit rus. Més enllà de la capacitat de lluita, Kadírov i el seu entorn són molt destres generant propaganda bèl·lica. Són molts els vídeos i les imatges que corren per les xarxes socials, on la primera impressió que donen és la de ser despietats. Lluitar, però sobretot intimidar, aquest és un dels principals punts forts d'aquests combatents de religió musulmana. A principis de setmana Kadírov també s'ha reunit a Mariúpol amb el cap prorús de la República Popular de Donetsk (RPD), Denis Pushilin. En aquesta trobada, Denis Pushilin ha atorgat a Ramzan Kadírov l'Ordre de l'Amistat de la República Popular de Donetsk per la seva contribució personal a l'alliberament de Donbass.
La mà dreta de Putin a Ucraïna
Sovint, el dirigent txetxè ha estat definit com "el fill que Putin mai no va tenir". Una gran relació de confiança els uneix. N'és prova el que recentment hagi estat ascendit a tinent general. En aquesta línia, la invasió d'Ucraïna ha estat una gran oportunitat per mostrar-li a Putin el seu gran compromís. Per aconseguir-ho, ha intentat mobilitzar la societat txetxena a favor de la guerra. N'és un bon exemple el fet que hagi recorregut al reclutament de soldats en clubs d'arts marcials i de què fins i tot s'hagin obert les portes de les presons als reclutadors de l'exèrcit. Amb tot, l'excusa de la guerra també li ha servit per propulsar la seva figura com a "senyor de la guerra" i líder de Txetxènia. I és que els seus homes exalten la seva lleialtat a ell més que a l'estat rus. I segons explica el diari The Guardian, manté una relació "problemàtica" amb diversos dirigents dels serveis de seguretat russos.
Finalment, aquesta setmana ha aprofitat la seva aparició a Mariúpol per denunciar les converses de pau: "Hem d'acabar el que vam començar", indica en un comunicat.