La comunitat internacional ha reaccionat amb duresa davant la decisió del president de Bielorússia, Alexadr Lukashenko, de desviar un vol comercial de Ryanair entre Atenes i Vilna per detenir a Minsk el periodista opositor Román Protasevich. Diversos països i organitzacions internacionals han demanat la seva alliberació i la investigació dels fets.

El Govern bielorús ha justificat les seves accions com una resposta a "una potencial amenaça de seguretat" a bord de l'avió. Segons recull Efe, el canal de Telegram associat als serveis de premsa del Govern ha exposat que Lukashenko va ser informat immediatament i va donar "l'ordre incondicional de donar la volta a l'avió i rebre'l" a Minsk. Aquesta explicació no ha satisfet ni a la comunitat internacional ni a l'oposició bielorussa. 

Duresa americana i europea

La Unió Europea i els Estats Units han estat contundents a l'hora de condemnar el que consideren com una clara violació de les regles internacional de transports. Antony Bilken, secretari d'Estat estatunidenc, ha exigit l'alliberament immediat de Protasevich i ha assegurat que el seu Govern s'està coordinat amb els seus aliats per tractar aquest fet. 

La Unió Europea ha afegit aquests successos en l'ordre del dia de la cimera que celebra avui i que s'allargarà fins demà. Tot i això ja s'han pogut veure les primeres reaccions dels seus dirigents. Úrsula von der Leyen ha anunciat al seu compte de Twitter que "qualsevol violació de les normes internacionals de transport aeri ha de tenir conseqüències". 

tuit Sursula von der leyer

Entre els països que han expressat la seva preocupació es troben Grècia, Lituània, França i el Regne Unit. Tots coincideixen a demanar la llibertat per al periodista i expressen la necessitat d'obrir una investigació per aclarir els fets, una petició que comparteix Jens Stoltenberg, secretari general de l'OTAN. 

Una veu crítica contra el Lukashenko 

 Román Protasevich  és l'exdirector del director del canal de Telegram Nexta, principal font d'informació durant les protestes antigovernamentals. El periodista es trobava en recerca i captura al seu país després de ser acusat d'organitzar aldarulls massius.

La justícia bielorussa considera Nexta, fundada per Protasevich i Stepán Putilo, com una organització extremista per cridar els bielorussos a manifestar-se i realitzar accions de protesta com el bloqueig de carreteres.

 

Imatge principal: El president de Bielorússia, Alexadr Lukashenko, duran una roda de premsa / Europa Press