El president de Reagrupament Nacional i mà dreta de Marine Le Pen, Jordan Bardella, ha cancel·lat aquest divendres la seva intervenció a la Conferència d’Acció Política Conservadora (CPAC, per les seves sigles en anglès) que se celebra a Washington, la gran trobada de la ultradreta nord-americana i mundial. La seva decisió arriba després que Steve Bannon, exassessor de Donald Trump, fes una salutació nazi durant la seva intervenció. Bardella ha explicat que la “provocació” de Bannon a l’hora de fer “un gest que fa referència a la ideologia nazi” l’ha portat a prendre aquesta decisió. L’exassessor de Trump, considerat un dels grans ideòlegs del moviment Make America Great Again (MAGA) —Que Amèrica Torni a ser Gran—, va finalitzar el seu discurs exclamant “Lluiteu, lluiteu, lluiteu!” abans d’aixecar el braç i acabar amb un “amén”.

La reacció de Bardella no ha passat desapercebuda per Bannon, que ha respost amb dures crítiques al líder ultradretà. “És un nen petit, si cancel·la a causa del que diu la premsa sobre el meu discurs, no està en condicions de liderar França”, ha etzibat en declaracions a la premsa francesa. A més, ha justificat el seu gest assegurant que ja havia fet exactament el mateix fa set anys en un acte amb Reagrupament Nacional, quan va ser convidat a donar un discurs, i en explicar que es tracta d’una simple “salutació”.

El gest de Bannon ha generat polèmica, però no és l’únic element de la seva intervenció que ha aixecat polseguera. El que va ser el principal estrateg de Trump entre el 2017 i el 2021 continua sent una figura influent dins del moviment MAGA, malgrat haver-se distanciat del magnat en alguns aspectes. En aquesta CPAC, ha tornat a defensar una agenda ultraconservadora i ha arribat a plantejar la possibilitat d’un tercer mandat de Trump, impossible segons la legislació estatunidenca actual.

Distància calculada amb el trumpisme

Tot i que Bardella havia decidit assistir a la CPAC, la seva cancel·lació reflecteix la posició ambigua que manté el Reagrupament Nacional respecte al moviment de Trump. Malgrat les coincidències ideològiques, Marine Le Pen ja havia avisat que la victòria de Trump no ha de ser vista com “una crida a un alineament”. De fet, ha demanat als seus diputats que moderin les mostres d’entusiasme cap al president nord-americà. Aquest episodi confirma que, tot i els punts en comú, el partit francès busca diferenciar-se de l’extrema dreta nord-americana més radical. Bardella, que havia de participar en l’acte en un moment de màxima projecció de Reagrupament Nacional, ha optat per evitar l’associació directa amb una figura polèmica com Bannon i amb un gest que ha causat rebuig públic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!